Fram för mera inhemsk fisk!


Statistiken visar på att endast 7 procent av all fisk som konsumeras i Finland är inhemsk. Genom ökad kunskap om fiskhantering och enkla recept kan vi föra in mera inhemsk fisk i vår kost. Recepthäftet Fisk året om, fyllt av kunskap och inspiration, är ett bra ställe att börja.

– Det gäller också att fråga efter den inhemska fisken i handeln och restaurangen, vi konsumenter har en stor påverkan på utbudet, säger Harriet Strandvik, matföretagare och receptmakare för recepthäftet, som talar om fördelarna med inhemsk fisk i Marthapodden.


Under kvällen utsågs även årets matkulturstipendiat, som erhöll ett stipendium om 1000 euro. Stipendiet tillföll i år åländska krögaren Johanna Dahlgren, PubStallhagen. Dahlgren använder noggrant utvalda råvaror enligt säsong, som köps in i små mängder. I Marthas matvision lyfter vi transportsnål, hemlagad, rejält god och ekologisk mat. Dahlgrens modell att laga mat enligt dessa principer och därtill med stor kärlek är ett föredöme för alla som jobbar för den finlandssvenska matkulturen.

När Dahlgren öppnade restaurangen med sin man Christer Ekström 2010 valde kring tio procent av lunchgästerna fiskalternativet till lunchen, i dag har den siffran ökat markant, långt på grund av att det är lokalt fiskad och färsk fisk som serveras på restaurangen.

– Första gången vi serverade gäddfärsbiffar fick jag nästan tvinga gäddfärsen på lunchgästerna, i dag väljer hälften av lunchgästerna fiskalternativet. Vi försöker helt undvika den norska laxen, som ofta är lunchfisk nummer ett. Ibland serverar vi såklart den, det blåser ju på havet. Men så långt det går serverar vi gädda, abborre, flundra, sik, havsöring, havslax och odlad forell, säger Dahlgren.

För intervjuer, kontakta:
Johanna Dahlgren, årets matkulturstipendiat, tfn. 040 5246 191
Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi på Marthaförbundet, elisabeth@martha.fi, tfn. 050 4089 179

Se alla artiklar