Föreningsaktuellt: Med Martha mot matsvinn

Föreningsaktuellt: Med Martha mot matsvinn

– Inom distriktet har vi diskuterat matsvinnet och vad vi kunde göra för att minska det. Många känner till problemen, och vi ville sätta fokus på lösningar och visa vad man själv kan göra för att minska matsvinnet, säger Eva Eriksson, projektkoordinator på Ålands Marthadistrikt.

Projektet inleddes med en kampanj för att normalisera doggy bagen. Majoriteten av det matsvinn som uppkommer på restauranger och caféer är rester från kundernas tallrikar. Att ta med sig sin halvätna pizza hem är okej, men en del tycker att det är lite pinsamt att fråga efter en doggy bag för att ta annan mat med sig. De snygga lådorna med projektets logo finns nu framme på ett flertal restauranger på Åland så att gästerna kan plocka åt sig en låda utan att behöva fråga efter en.

– Idén med doggy bagen togs väldigt väl emot. Den är helt i linje med restaurangernas arbete för hållbara lösningar. Många olika typer av matställen ville ha bagen, allt från caféer till lunchrestauranger och en fine dining-restaurang. Många restauranger har fyllt på sina lager med bagar och nu under sommaren har vi sett ett riktigt uppsving, berättar projektledare Karin Rosenberg. Karin är utbildad kock och hushållslärare och forskar om ungas livsmedelskonsumtion med fokus på bland annat planering, inköp och matsvinn.

Inom projektet kommer kurser att hållas i samarbete med Hotell- och Restaurangskolan på Åland. Kurserna är en del av den obligatoriska undervisningen och betoningen ligger på hur man ska hantera matsvinnet när man kommer ut i arbetslivet. För att sprida info och inspiration om fiffig resursanvändning har en del recept utarbetats och publicerats i lokaltidningarna.

Under de kommande veckorna kommer projektet att träffa representanter för en del av mataffärerna på Åland för att diskutera vad som redan görs för att minska matsvinnet, hur mataffärerna ställer sig till de lagförslag som är aktuella i Europa och Finland och vad vi ytterligare kan göra för att tillsammans minska svinnet.

Nästa steg i projektet är att flera marthor börjar kämpa mot matsvinnet, bland annat genom att marthorna får komma med tips på vad de gör för att minska svinn. Tipsen kommer att sammanställas till en guide. Livsmedelsbutikerna på Åland sponsorerar guiden och tar emot marthorna i butikerna där de får dela med sig av sina tips och diskutera matsvinn med kunderna.

Vill du engagera dig i projektet? Då kan du bli medlem i en förening i Ålands Marthadistrikt! Kontakta Eva Eriksson, martha@aland.fi

  • Projektet pågår hela året. Ålands Penningautomatförening, Paf, finansierar projektet.
  • Ålands Marthadistrikt består av 12 föreningar och sammanlagt 350 medlemmar.
Se alla artiklar