Förbundsnytt: Juni 2024

Förbundsnytt: Juni 2024

Sakta men säkert fyller sommarkänslan hela kroppen. Vi går ner i semesterlunk och svalkar oss med svala drycker i skuggan. Visst minns du att Marthaförbundet och Marthashoppen håller sommarstängt i juli? Sista dagen för beställningar är fredagen den 14 juni. Shoppen öppnas igen måndagen den 5 augusti!

Nyhet: Vi firar den finlandssvenska matkulturdagen i en hel vecka!

I år har den finlandssvenska matkulturdagen utökats till en hel vecka av firande! Mellan den 3–10 oktober kommer vi att sätta fokus på våra inhemska kulturspannmål. Under veckan kommer en rad spännande aktiviteter att arrangeras runt om i landet. Vi kommer att utforska allt från urgamla sädesslag till moderna innovationer inom spannmålsodling. Bland annat kommer vi att lära oss mer om hur dessa spannmål odlas, förädlas och används i traditionella och nya recept. Vi kommer att få ta del av både historiska perspektiv och framtidens möjligheter, och hur vi kan bevara och vidareutveckla våra traditioner.

Läs mer om matkulturdagen


Marthas bästa picknicktips för sommarens utfärder

Oberoende av väder och vind smakar maten alltid lite bättre utomhus. Vi tipsar om några rätter som passar bra att packa ner i korgen.

Till receptbanken


Hälsningar från Centralstyrelsens första möte!

Den nya centralstyrelsen höll sitt allra första möte den 21 maj 2024.

  • Centralstyrelsen valde Gunilla Backman från Borgånejden till första vice ordförande och Ann Carlsson från Ålands marthadistrikt till andra vice ordförande.
  • Enligt normalt förfarande gick Marthaförbundet igenom ekonomin för perioden 1–4.2024.
  • Styrelsen har påbörjat en styrelseskola som håller på kontinuerligt under året.

Nästa möte hålls den 7 september 2024.

Månadens marthaprofil: Fanny Hult

Fanny Hult är en marthapionjär och banbrytare som ibland fått stå i skuggan av de allra första ordförandena Lucina Hagman och Cely Mechelin. Ändå är hon den som både byggt upp och lett både marthaorganisationen och dess tidskrift i årtionden och varit med om att forma samhället utgående från hemmet.

Till artikeln

Gå Helsingfors Pride med Marthaförbundet!


Vi välkomnar alla marthor och alla som stöder oss att ansluta sig till Marthaförbundets gäng i Helsingfors Prideparad lördagen den 29 juni. Du kan komma ensam eller tillsammans med vänner, nära och kära! Vi ses igen på sommarens gladaste evenemang, klädda i martha-t-tröjor eller sjalar och med extra glitter i regnbågens färger.

Vi ordnar återigen ett gemensamt Pridemingel tillsammans med Marttalitto lördagen den 29 juni kl. 9–11 i Hemvrån, Helsingfors svenska Marthaförenings lokal på Simonsgatan 12 A 5. Under förmiddagen njuter vi av en brunch, varandras sällskap och fixar oss inför Prideparaden. Ta med dig eventuella pyssel- och sminktillbehör. Vi erbjuder biologiskt nedbrytbart glitter. Vi går tillsammans från Hemvrån klockan 11.00 mot paradens startplats på Senatstorget. Anmälan till minglet krävs!

ANMÄLAN TILL MINGLET


Njut av en billigare sommar med familjen!

Genom noggrann planering kan man få till både roliga och prisvärda aktiviteter som inte kostar skjortan. Marthaförbundet tipsar om hur du kan maximera sommaren med barnen – utan att spräcka budgeten. Att semestra med barn kan vara förmånligt med rätt planering. Men det kräver en tydlig plan och en budget som alla håller sig till. Genom att inkludera barnen i planeringen blir det lättare. Tänk också på att inte överplanera. Barn behöver tid för återhämtning och till och med tristess. Varje minut behöver inte fyllas med aktiviteter. Ge utrymme för lugna stunder och spontana upptäckter.

Till våra tips

Vi skriver varje vecka i HBL – läser du våra tips?

Varje vecka publiceras Marthaförbundets tips-artiklar i Hufvudstadsbladet. Här kommer ett axplock från den senaste tidens texter. 

Ekonomirådgivare Marina Nygård pratar snabblån i Efter Nio

Måndagen den 3 juni besökte Marthaförbundets ekonomirådgivare Marina Nygård Yles diskussionsprogram Efter Nio för att berätta om de vanligaste orsakerna är till att personer söker snabblån.

Se programmet på Arenan

Save the dates!

🔵 Närmatsdagen 7–8.9.2024
🔵 Landsbygdsparlamentet, Nurmes 26–28.9.2024
🔵 Nästa ordförandeträff på Teams 1.10.2024
🔵 Matkulturdagen i Östra Nyland 9.10.2024
🔵 Marthadagen i Nagu 12.10.2024


Är du redan med i Marthamöte online?

Inspirera andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

Marthamöte online


Med önskan om en avslappnad sommar!

Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.

Se alla artiklar