Fira Matkulturdagen med oss på Åland

Fira Matkulturdagen med oss på Åland

Känner du doften av tång, varma klippor och nyrökt fisk? Matkulturdagen och det pinfärska magasinet Havet smaker är här, och det ska vi fira! Kom med på fest till Restaurang Seagram på Föglö, där vi festar med mingel, skön samvaro, musik och en tre rätters lunch.

Festmåltiden går självklart hand i hand med årets tema. Till minglet dukar Seagram upp på olika snittar och smårätter med alger och smartfisk och andra råvaror som passar i temat. Sedan blir det stekt fiskterrine på karpfisk, gräddig sås på rostade fiskben och örter, bakade rödbetor, harsyra och spelt ”risotto” med blandad svamp . Till dessert Nyponpudding med kanderad kvanne och kvanneflar.

Havets smaker
Matkulturmagasinet Havets smaker delas gratis ut till alla marthor.

Under festen utser vi årets matkulturstipendiat, en person som outtröttligt jobbar för hållbarhet och god kvalitet inom mat och måltid. Förbundsordföranden Andrea Hasselblatt är på plats och överräcker matkulturpriset.

På programmet står också en paneldiskussion med rubriken Alger – framtidens föda? I panelen sitter marinbiologen Patrik Kraufvelin, tångdykaren Joel Lindholm och diplombiologen Roosa Mikkola. Som moderator fungerar matinspiratören Harriet Strandvik.

Festen äger rum på Restaurang Seagram på Lotsuddsvägen 6, den 9 oktober kl. 11.45–14.30. 

Anmäl dig senast den 7 oktober

restaurang seagram utsikt över hamnen
Utsikten från stämningsfulla restaurang Seagram.

Transport

Till evenemanget: 

Bussarna avgår från bussplan i Mariehamn klockan 9:45. Färjan avgår från Svinö, Lumparland klockan 10:45 och anländer till Degerby, Föglö klockan 11:15.

Från evenemanget: 

Färjan tillbaka avgår klockan 15:05 och anländer till Svinö klockan 15:35. Bussarna fortsätter sedan till Mariehamn med beräknad ankomst klockan 16:15. 

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet 1992 och firas årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara. I år lyfter vi fram alla de fantastiska smaker som havet har att erbjuda.

Om du har frågor kan du kontakta 

  • Nina Bengtsson: 045 7343 5511 eller martha@aland.net
  • Elisabeth Eriksson: 050 408 9179 eller elisabeth@martha.fi
Inspirationsdag på Åland inbjudan

Träffa oss redan på lördag! 

Kom i stämning inför matkulturdagen under Marthaförbundets inspirationslördag den 8 oktober. Klockan 11-13 bjuder vi på lunch och kaffe på Ålands landsbygdscentrum, och vill samtidigt gärna höra era, marthornas, åsikter och tankar kring förbundets strategi.

På plats är ordförande Andrea Hasselblatt, verksamhetsledare Annika Jansson, utvecklare Marika Danielsson och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson.

Anmäl dig senast den 5 oktober

Se alla artiklar