Elisabeth Eriksson: Nu är frystömningstalko i säsong!

Elisabeth Eriksson: Nu är frystömningstalko i säsong!

Våren är snart här och det betyder att det börjar vara dags att ta en titt på vad som finns kvar i frysen. Häng med på tömningstalko i frysen och i skafferiet!

Hur länge håller alla grejer vi stoppar ner i frysen? Den frågan får vi ofta till hushållsrådgivningen. Det finns förstås riktgivande svar, men här gäller nog att använda sina sinnen. Låt oss säga så här: inga råvaror bli bättre i frysen. Därför är det viktigt att regelbundet inventera innehållet. Lukta, smaka, inspektera.

Människan är samlare, men många av oss pantar onödigt länge på våra frysta och torkade skatter. Bär, grönsaker, frukt och svamp håller till följande säsong, men störst nytta gör de förstås om de blir uppätna under vinterhalvåret.

Äppelmos från 2020? Visst den går att använda som fyllning i pajer, till våffelkalaset, att blanda ner i köttfärssås med rejäl dos kanel, i smootiebowl - ja, i princip överallt där lite syrlighet eller sötma krävs. Våga vara kreativ!

Som bäst går jag an på förvällda riskor som jag aldrig hann få i saltlag. De får bli lättsaltade nu och kommer som traditionell svampsallad till blinier i helgen. En svampdag i veckan är ingen dålig idé när frysen är full. Svamp är gott, gratis och nyttigt. Trattissoppa efter heldag på isen är morjens! Eller varför inte ta med i termosen.

Bärsskörden varierar från år till år och jag måste medge att det grämer mig att jag inte sparade blåbär från 2020, men och andra sidan kom jag mig för att plantera trädgårdshallon under coronavåren och den skörden fick mig på knä. Då. Nu är det gott att ta hallon ur frysen!

Förutom att fylla frysen har jag en annan last här i livet: torken. Vilda grönsaker är om bäst under våren och försommaren, men man har såklart behov av dem under det mörka halvåret. Problemet är att jag glömmer bort allt i mörka glasburkar, skruttiga papperspåsar och dessutom glömt skriva på vad innehållet består av. "Är det hö?" frågade någon i familjen. Men så länge man plockar ätbara och inte giftiga växter är det kanske inte så stor skillnad vad som hamnar i vinterns grönpulver.

Torkade äppelringar brukar slinka ner som snacks av bara farten, men det ger också trevlig smak och konsistens i kycklinggryta - eller som senast då vi fyllde gäddan med torkade äppelringar i stället för plommon!

Den torkade svampen är fantastisk smaksättare och naturlig aromförstärkare ändå är. Svart trumpetsvamp, trattkantarell, blekgul taggsvamp och stensopp är mina favoriter då det kommer till att torka. Smula ner i soppor, såser, grytor, kryddsmör och panering. Jag brukar köra med morteln tillsamman med grovt salt.

Sedan kanske vi borde prata hur många burkar sylt, kompotter, chutney och inläggningar en människa behöver. För att inte tala om saftning. Jag känner att jag ligger i riskzonen för överdriven produktion. Kom ihåg att det du tagit tillvara, förädlat och förvarat alltid också är värt att förtäras. Om man själv inte mäktar - passa på att ge som gåva åt någon som inte har samma “sjuka” som du! 

Nu påbörjar vi tömningen, eller hur?

Se alla artiklar