Budgetera och få koll på din ekonomi!

Budgetera och få koll på din ekonomi!

Att budgetera och planera hur vi använder våra pengar är grunden för vår ekonomi. Om vi inte har koll på våra utgifter är det svårt att planera framtiden och spara. Men varför känner många att det är så svårt att börja budgetera?

I avsnitt tre av samarbetspodden mellan Äta sova spara och Marthaförbundet diskuterar Ronja Roms och Ida Stepanow tillsammans med ekonomirådgivare Mia Wägar om vad som motiverar dem att göra upp budgetar och vad man konkret kan göra för att hitta motivationen till att bli ett proffs på sin privatekonomi.

Hitta motivationen

Många kan känna att de inte har ork eller tid till att börja budgetera och följa upp sin konsumtion. Tjejerna enas om att motivationen är det viktigaste verktyget vi har för att komma igång med arbetet för att förbättra vår privatekonomi. Men hur ska vi boosta vår motivation?

– Det är alltid lättare att spara in pengar på sina utgifter, än att hitta mera inkomster, motiverar Ronja då hon berättar varför hon budgeterar.

Mia fortsätter med att lyfta fram att många människor känner ångest över pengar. Hon menar att man i vissa fall kunde lindra ångestkänslan genom att planera. Då man har koll på läget och vet var man står ekonomiskt, är det också lättare att se vilka möjligheter man har och planera framtiden.

Hur ska jag göra?

En budget är alltid personlig. Därför krävs det att budgeten från första början är realistisk och speglar dina värderingar och behov. Ronja berättar att hon använder ett budgeteringshäfte för att planera sina månatliga utgifter, medan Mia länge använt sig av tjänsten Penno, ett kostnadsfritt budgeteringsverktyg på nätet.

– Följ upp din konsumtion innan du börjar fundera på att göra upp en budget, det vill säga samla kvitton eller ta uppgifterna från nätbanken, tipsar Mia. Det här hjälper dig att skapa en helhetsuppfattning av hur du använder pengar och du kan lättare lägga upp en plan för kommande månader.

Skapa rutiner som håller i längden

Tjejerna understryker att det inte spelar någon roll hur du följer upp din konsumtion eller vilka verktyg du använder, huvudsaken är att du kommer igång. Kom också ihåg att skapa rutiner som du orkar hålla fast vid. Är det lättare för dig att gå igenom dina utgifter en gång per vecka, eller passar en månatlig genomgång dig bättre? Fundera på din vardag och skapa rutiner efter det.

Nästa poddavsnitt publiceras 1.2.2021

Avsnitt 3: Budgetera och få koll på din ekonomi

I avsnitt tre av samarbetspodden mellan Äta sova spara och Marthaförbundet diskuterar Ronja Roms och Ida Stepanow tillsammans med ekonomirådgivare Mia Wägar om vad som motiverar dem att göra upp budgeter och vad man konkret kan göra för att hitta motivationen till att bli ett proffs på sin privatekonomi.Att budgetera och planera hur vi använder våra pengar är grunden för vår ekonomi. Om vi inte har koll på våra utgifter, är det svårt att planera framtiden och spara. Men varför känner många att det är så svårt att börja budgetera?

En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

Läs mera om poddcasten Äta sova spara här

Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

Se alla artiklar