Amelia Adamo - unik företagsledare!

Amelias liv är en berättelse om framgång. För 59 år sedan föddes hon fattig i Italien. När Amelia var ett år flyttade hennes ensamstående mamma och hon till Sverige där mamman gifte sig med invandraren Oscar Adamo vars efternamn Amelia också fick. Idag är hon VD och en av Sveriges bäst betalda chefredaktörer.

"Allt jag har, har jag skaffat själv. Jag är en fattig flicka från början. Att få det bra har varit en drivkraft, liksom att ha roligt. Och det är inte roligt att ha ont om pengar”, säger Amelia.

Historien om henne har ältats i intervjuer och i boken ”Amelia Adamo - sex recept för framgång” (Ekerlids). Amelia har också medverkat i antologin ”Till alla mammor: 16 kända kvinnor skriver om mammarollen” (1997).

Efter studenten och en fil.kand vid universitet fick Amelia sitt första jobb på Svensk Damtidning. Därefter byggde hon upp söndagsbilagan i Aftonbladet och blev efter sju framgångsrika år chefredaktör för Veckorevyn som hade haft motgångar men under Amelias tid blev en storsäljare. Mest känd är hon från tidningen Amelia som har uppkallats efter henne. I dag är Amelia chefredaktör för Amelia och VD för Bonnierförlaget Amelia med tidningarna Amelia, Tara och nyaste tillskottet M magasin. M Magasin vänder sig till mappies (mature affluent pioneering persons eller på svenska mogna, attraktiva, pionjära personer), dvs. äventyrslystna över 51.

"Jag är drivande, idérik, rolig och en leverantör. Jag ser till att företaget går bra och är tydlig som chef", beskriver Amelia sina positiva sidor. Journalister avskyr auktoriteter, men ropar också efter en ledare. Det är många solister som ska gå i takt. Målet måste vara tydligt, men sättet att nå dit får variera. Jag tycker att jag är en hyfsad lyssnare. Men de som inte delar mina åsikter i stort slutar", säger hon.

Som företagsledare är Amelia Adamo unik. Den dubbla egenskapen att vara kvinna och invandrare måste ses som ett handikapp i karriären. Med undantag för några entreprenörer finns nästan inga invandrare på högre positioner i affärsvärlden.

"Jag har aldrig haft problem med min bakgrund, tvärtom", säger Amelia Adamo.

Branschen veckopress är speciell, men ingen av föregångarna bland kvinnor i genren dam-, tonårs- och modemagasin har nått VD-position och mångmiljonlön.

Medarbetarna väljer hon med ledning av hur hon själv behöver kompletteras. Journalisterna ska inte vara kopior av chefredaktören. Hon hycklar inga illusioner om redaktionen som forum för fritt skapande.

"Amelias publicistiska idé är att hjälpa kvinnor att förverkliga sina drömmar i vardagen. Det är en blandning mellan glamour och diskbänk", säger Amelia Adamo.

Jessica JensenFaktaruta:

Amelia Anna Valeria Adamo

Född: 1947 i Italien

Familj: Maken Thorbjörn Larsson, chefredaktör för Dagens Nyheter. Två egna barn och två bonusbarn. Ett barnbarn.

Utbildning: Fil.kand.

Karriär: Sekreterare, damtidningsjournalist, redaktionschef på Vecko-Revyn, featurechef på Aftonbladet, förlagschef Ungförlaget, chefredaktör och VD för Amelia inom Bonnier (tidskrifterna Amelia, Tara, M-magasin).

Professor i journalistik 2002-2003 i Göteborg.

Utmärkelser: Årets chef 1997, Årets ekonomikvinna 1997, Stora journalistpriset 1986 och 2003, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisations utmärkelse 2004.


Källor:

Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Wikipedia

Se alla artiklar