Tårta med marinerade jordgubbar
Max 60 min
Ingredienser
Marinerade jordgubbar
500 g
jordgubbar
4 tsk
balsamico eller citronsaft
2 msk
socker
2-3 msk
finhackde smultronblad och harsyra
Sockerkaka
2 dl
vetemjöl
1 dl
socker
1 tsk
bakpulver
en nypa
salt
4
äggulor
2/3 dl
rybsolja
1/2 dl
mjölk
4
äggvitor
50 g
socker
Garnering
2 dl
grädde
1 msk
socker
200 g
färskost
2 tsk
finhackad harsyra
ätbara blommor
Marinerade jordgubbar
- Skär jordgubbarna i klyftor, och blanda med socker, balsamico eller citronsaft och finhackade örter. Låt marineras några timmar i kylen.
Sockerkaka
- Värm ugnen till 170 grader, och lägg en bit bakplåtspapper på botten av en kakform.
- Blanda mjöl, 100 gsocker, bakpulver, och en nypa salt i en stor bunke. Tillsätt äggulor och mjölk och rör om till en jämn massa.
- Vispa äggvitor fluffiga och tillsätt 50 g socker i sänder tills en fast maräng formas. Blanda försiktigt ihop de två massorna.
- Grädda i 170 grader 40-45 minuter eller tills en tandpetare som du sticker mitt i kakan kommer ut ren.
- Låt kakan svalna 15 minuter, och ta den sedan ut för att svalna helt och hållet.
Garnering
- Vispa grädde och socker, blanda i färskost och harsyra.
- Toppa svalnade kakan med grädde och marinerade jordgubbar, dekorera örter och ätbara blommor.
