• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Tårta med marinerade jordgubbar

Tårta med marinerade jordgubbar
Max 60 min

Ingredienser


Marinerade jordgubbar

500 g
jordgubbar
4 tsk
balsamico eller citronsaft
2 msk
socker
2-3 msk
finhackde smultronblad och harsyra

Sockerkaka

2 dl
vetemjöl
1 dl
socker
1 tsk
bakpulver
en nypa
salt
4
äggulor
2/3 dl
rybsolja
1/2 dl
mjölk
4
äggvitor
50 g
socker

Garnering

2 dl
grädde
1 msk
socker
200 g
färskost
2 tsk
finhackad harsyra
ätbara blommor

Marinerade jordgubbar


  1. Skär jordgubbarna i klyftor, och blanda med socker, balsamico eller citronsaft och finhackade örter. Låt marineras några timmar i kylen.

Sockerkaka


  1. Värm ugnen till 170 grader, och lägg en bit bakplåtspapper på botten av en kakform.
  2. Blanda mjöl, 100 gsocker, bakpulver, och en nypa salt i en stor bunke. Tillsätt äggulor och mjölk och rör om till en jämn massa.
  3. Vispa äggvitor fluffiga och tillsätt 50 g socker i sänder tills en fast maräng formas. Blanda försiktigt ihop de två massorna.
  4. Grädda i 170 grader 40-45 minuter eller tills en tandpetare som du sticker mitt i kakan kommer ut ren.
  5. Låt kakan svalna 15 minuter, och ta den sedan ut för att svalna helt och hållet.

Garnering


  1. Vispa grädde och socker, blanda i färskost och harsyra.
  2. Toppa svalnade kakan med grädde och marinerade jordgubbar, dekorera örter och ätbara blommor.

MARTHA
TIPSAR

Du kan ersätta smultronblad och harsyra med basilika och mynta.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Kakor
  • Huvudråvara
  • Vilda växter
  • Bär
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Tårta med marinerade jordgubbar

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet