• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Strömmingssmörrebröd

Strömmingssmörrebröd
Över 60 min

Ingredienser


4 portioner


Smörrebröd

300 g
strömmingsfiléer  
3 dl
vetemjöl 
2
ägg 
3 dl
panko eller ströbröd 
salt 
rågbröd 
sallad 
Remouladsås
Picklad gurka

Picklad gurka

1
gurka
1 dl
ättika
1 dl
vatten
1/2 dl
socker
chiliflakes

Remouladsås

1/2
morot 
1
schalottenlök 
½
kryddgurka 
2 msk
kapris 
ett knippe
persilja  
1/2 tsk
Dijonsenap 
1 1/2 dl
majonnäs
saften från en halv citron 
salt
peppar

Pommes frites

2 l
vatten 
2 msk
ättika 
1 msk
salt 
2 kg
mjölig potatis 
olja till fritering 
salt 

Så gör du:


  1. Picklad gurka: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med kniv och lägg i en glasburk med lock. Blanda ihop ättika, vatten och socker i en kastrull tills sockret löst sig. Krydda lagen med chiliflakes och häll över gurkan. Låt stå medan övriga ingredienser förbereds.
  2. Tillred remouladsåsen: Riv morot. Finhacka shalottenlök, kryddgurka, kapris och persilja. Blanda ihop allt med senap och majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.  
  3. Dubbelpanera strömmingen genom att först rulla filéerna i mjöl, sedan ägg och sist panko.  
  4. Fritera cirka 3 minuter eller tills färgen är gyllenbrun. 
  5. Komponera smörgåsen: Bred remouladsås över ett rågbröd. Tillsätt sallad och de nyfriterade strömmingsfiléerna. Toppa med picklad gurka. Servera med pommes frites. 

Pommes frites


  1. Blanda vatten, ättika och salt i en kastrull och koka upp. 
  2. Skär potatisen i stavar och lägg ner i ättikvattnet. Koka på svag värme i cirka 10 minuter. 
  3. Ta upp stavarna från vattnet och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna.  
  4. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisarna cirka 1–2 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på hushållspapper i cirka 20 minuter. 
  5. Värm oljan till 180 grader. Fritera slutligen potatisarna cirka 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera sen pånytt. 

Fritering och säkerhet

Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.

Reglera oljans värme

Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.

MARTHA
TIPSAR

För ännu krispigare pommes frites: frys potatisarna efter första friteringen och fritera sedan de frysta potatisarna pånytt. Det här ger dig också möjligheten att förbereda pommes frites på förhand.

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Strömmingssmörrebröd

Detta kan intressera dig

Föreslå årets Fredrika Runeberg-stipendiat 2025

Vem sprider framtidstro, bygger tillit och skapar trygghet? Nu är det dags att nominera Årets Fredrika!

Aktuellt

Investera mer i civilsamhället

Civilsamhället gör Finland säkrare, tryggare och stärker demokratin. Drastiska nedskärningar i statsbidrag till organisationer har redan genomförts och inför år 2026 planeras ytterligare omfattande...

Marthaförbundet

Vegetarisk Wellington med svamp och nötter

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet