Strömmingssmörrebröd
Ingredienser
4 portioner
Smörrebröd
Picklad gurka
Remouladsås
Pommes frites
Så gör du:
- Picklad gurka: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med kniv och lägg i en glasburk med lock. Blanda ihop ättika, vatten och socker i en kastrull tills sockret löst sig. Krydda lagen med chiliflakes och häll över gurkan. Låt stå medan övriga ingredienser förbereds.
- Tillred remouladsåsen: Riv morot. Finhacka shalottenlök, kryddgurka, kapris och persilja. Blanda ihop allt med senap och majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Dubbelpanera strömmingen genom att först rulla filéerna i mjöl, sedan ägg och sist panko.
- Fritera cirka 3 minuter eller tills färgen är gyllenbrun.
- Komponera smörgåsen: Bred remouladsås över ett rågbröd. Tillsätt sallad och de nyfriterade strömmingsfiléerna. Toppa med picklad gurka. Servera med pommes frites.
Pommes frites
- Blanda vatten, ättika och salt i en kastrull och koka upp.
- Skär potatisen i stavar och lägg ner i ättikvattnet. Koka på svag värme i cirka 10 minuter.
- Ta upp stavarna från vattnet och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna.
- Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisarna cirka 1–2 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på hushållspapper i cirka 20 minuter.
- Värm oljan till 180 grader. Fritera slutligen potatisarna cirka 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera sen pånytt.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.
