• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rökta & friterade braxenribs

Rökta & friterade braxenribs
Max 45 min

Ingredienser


braxenribs (med skinn)
1 dl
jodfritt salt
1 l
vatten
olja till fritering

Gör så här


  1. Fjälla och rensa fisken. Klipp ut revbenen ur fiskfiléerna.
  2. Blanda ut saltet i vattnet och lägg ner revbenen. Låt vila 10–15 minuter i saltlaken.
  3. Rök ribsen i 10–15 minuter. Detta steg kan uteslutas, men ger en mycket fin smakdimension.
  4. Fritera ribsen gyllenbruna. Var försiktig med varm olja som stänker. Servera med aioli och tomatröra.

Hemgjord aioli med stavmixer

1 ägg

1 tsk vinäger

1 tsk senap

2 ½ dl rybsolja

1 liten vitlöksklyfta

Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Tillsätt vinäger, senap och rybsolja. Ta en stavmixer och lägg ner den på botten av skålen. Mixa medan du långsamt drar upp staven tills du har fått en krämig majonnäs.

Skala vitlöksklyftan och skiva den. Tillsätt vitlök i majonnäsen och mixa lite till. Ifall du vill ha extra smak och färg kan du tillsätta färska örter, exempelvis basilika och persilja.

Rostad tomatsalsa

6–7 tomater

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

2 msk färsk oregano

salt, peppar

Halvera tomaterna. Tvätta paprikan, ta bort fröhuset och skär fruktköttet i stora tärningar. Skala vilöksklyftorna och pressa lätt med handen eller en kniv.

Lägg tomaten, paprikan och vitlöksklyftorna i en ugnsform och ringla över olja. Strö över oregano, salt och peppar. Ställ in i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och låt svalna något. Mixa grovt till en salsa.

Fritering och säkerhet

Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.

Reglera oljans värme

Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.

MARTHA
TIPSAR

Vid fileing av en stor braxen skärs revbenen vanligtvis bort från filéerna. Men just vid revbenen finns mycket kött som kan tas tillvara som sådant, med ben, och tillredas som ribs. Braxenribs passar bra som fingermat serverat med goda röror.

Kategorier

  • Ekologi
  • Smartfisk
  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Rökta & friterade braxenribs

Detta kan intressera dig

Upprätta ett testamente och undvik framtida problem

Behöver du upprätta ett testamente? Juristen Anne Lindgren-Slotte hjälper dig att få klarhet i lagar och paragrafer.

Ekonomi

Buss från Vasa

Anmälan till resa från Österbotten/Sydösterbotten till Mariehamn och Marthaförbundets årsmöte 16-18.5.2025

Medlem

Lucka 22: Ungmarthas julkalender

Gör dina julklappar personliga med hemmagjorda gåvoetiketter! Idag delar vi ett enkelt tips på hur du kan göra fina tredimensionella etiketter.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet