• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rådjursfilé med rotsakspytt & smörstekta kantareller

Ingredienser


4 portioner


½ kg
rådjursfilé
1 l
kantareller
½ dl
grädde
Timjan
Salt, svartpeppar
Grönpeppar

Rotsakspytt

3
morötter
5
potatisar (välj passande till klyftpotatis)
½
kålrot
1
gul lök

Sås

2 msk
kalvfond
1 msk
svartvinbärsgelé
1 msk
soja
1 msk
maizena
2 dl
vatten

Så gör du


  1. Putsa filén genom att skära bort hinnor, senor och eventuellt fett (kan göras dagen innan). Salta och peppra rådjursfilén.
  2. Stek den runt om på medelhög värme i cirka 5–8 minuter i en stekpanna. Filén ska vara brun på utsidan, inget rosa kött ska synas, då är köttets alla yttre porer stängda och köttsaften stannar i filén.
  3. Sätt in köttet i ugnen på 120 grader där den får stå i en halvtimme. Filén ska vara rosa inuti när den är klar och ha cirka 60 grader som innertemperatur. Man kan använda stektermometer om inte filén är för liten.
  4. Lägg lock på pannan och låt filén vila i femton minuter i innan den skärs upp (detta är mycket viktigt). Spara köttsaften i pannan till såsen.
  5. Vispa ur stekpannan med kalvbuljong, köttsaften, vatten, lite soja och eventuellt lite av vinet, koka ner. Smält ner lite gelé och vispa ner smör tills såsen blir simmig. Tillsätt lite maizena blandat med lite vatten vid behov för att få en tjockare sås. Salta försiktigt i slutet för att få fram smaken.
  6. Skala och skär stavar av potatis, morötter, kålrot och lök. Råstek i olja i cirka 10 minuter, salta och peppra.
  7. Fräs kantarellerna i smör, tillsätt lite grädde för att få en krämig svampkompott.
  8. Ta en varm tallrik och lägg upp rotsakspytten och kantarellerna vackert. Skär upp filén och lägg rådjursfiléskivor på en spegel av såsen. Salta och peppra, dekorera med timjan.

MARTHA
TIPSAR

Grönpeppar passar bra till vilt, speciellt vitsvanshjort, rådjur och älg.

Kategorier

  • Ekologi
  • Skog & natur
  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Marthaförbundet lanserar ny handbok om föreningslivets beredskap

Marthaförbundet lanserar Handbok för beredskapsmentorer - ett nytt digitalt stödmaterial om föreningslivets beredskap.

Hushåll

Mot din drömbostad – hyra eller köpa

När du planerar en flytt lönar det sig att ta lite tid och fundera på hur din drömbostad ser ut. Vad behöver du egentligen av ditt boende, passar en hyresbostad eller ett köpt boende bättre?

Ekonomi

När sommaridéerna sinar – ta en tur med metspöt!

Det är den där tiden på sommaren när badstranden känns uttjatad, glassbudgeten är spräckt och ingen orkar föreslå ännu en cykeltur. Aktivitetsinspirationen tryter – men sommarlovet är långt ifrån s...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet