• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd

Ingredienser


1 liten flaska
glutenfritt öl (kukko pils)
25 g
jäst
½ dl
smält margarin
½ tsk
salt
1 tsk
kummin, stött
1 ½ dl
fibrex flingor (sockerbetsfibrer)
1 ½ dl
havrekli
4 dl
glutenfri ljus mjölmix
3 dl
glutenfri grov mjölmix (Semper lantbrödsmix)
Flingsalt

Så gör du


  1. Värm ölet till 37 grader och lös jästen i vätskan. Tillsätt det smälta margarinet, salt och stött kummin.
  2. Blanda fibrex, havrekli och båda mjöl sorterna i en skål. Häll mjöl lite i taget i degspadet och arbeta samman till en smidig och fast deg. Spara 0,5 dl av mjölet till utbakningen av knäckebrödet.
  3. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Mjöla bakbordet med resterande mjöl och arbeta samman degen och dela den i 8 bitar som formas till bullar.
  4. Kavla ut bullarna till tunna kakor mellan två bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel och strö på lite flingsalt. Om du har en kruskavel kan den användas vid utbakningen. Knäckebröden blir krispigare om du kavlar dem tunna.
  5. Grädda kakorna på mittersta falsen i 250 grader cirka 6–8 minuter. Passa gräddningen väl så att kakorna inte blir för mörka.
  6. Låt svalna på galler utan bakduk.

MARTHA
TIPSAR

Glutenfri bakning skiljer sig från vanlig bakning. I glutenfria produkter finns inget gluten som gör degen elastisk och därför är degen oftast lösare i konsistensen och svårare att arbeta med, speciellt utbakningen. Viktigt att komma när du bakar glutenfritt är att arbetsytorna och redskapen är rena!

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Picknick
  • Maträtt
  • Bröd
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Glutenfritt knäckebröd

Detta kan intressera dig

Undervisningshelhet: Konsumtion för andra stadiet

Denna undervisningshelhet ska hjälpa elever förstå hur och varför vi konsumerar, samt hur vi kan göra mer hållbara val.

Glutenfri ciabatta

Recept

Jordnötstryffel

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet