• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Baechu kimchi

Baechu kimchi
Över 60 min

Ingredienser


Kimchi görs vanligtvis av kinakål men det finns stor variation mellan recepten. Man kan använda både fint salt eller grovsalt, fisksås eller fermenterade räkor. Mängden vitlök, ingefära och chili varierar också mycket mellan olika recept. Testa dig fram! 

Ingredienser 

2 mindre kinakålshuvuden (sammanlagt cirka 1 1/2 kg)

1 bit rättika, cirka 5 cm

Saltlake

200 g salt

2 l kallt vatten 

Gör så här: 

Dag 1

  1. Blanda saltlagen. 
  2. Dela kålen på längden och lägg ner halvorna i en stor bunke, lägg dem tätt intill varandra med skärsidan uppåt och lager på lager, häll sedan på lagen (se bilden nedan). 
  3. Lägg tyngd på (till exempel en tallrik, pajform) så att vätskan täcker. Låt stå under press ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2

  1. Blanda kryddblandningen: 

Kryddblandning

3 msk finhackad eller pressad vitlök

2 msk finhackad färsk ingefära

1–1 1/2 msk fisksås (koreansk eller annan) eller ostronsås, eller 1 1/2 msk koreanska fermenterade finhackade räkor (kan ersättas med salt i veganversion)

5–8 msk gonchugaru (koreanska chiliflakes)

1 msk gochujang (chilipasta)

1/2 msk socker

1 skalat, urkärnat rivet päron

Valfritt tillägg; morot

Fortsätt sedan med kimchin: 

  1. Skölj bort allt salt från kålhalvorna i ett durkslag. Låt droppa av.
  2. Skala och strimla rättika.
  3. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och vänd ner rättikastrimlorna i den. Gnid in kålen med den röda blandningen. Se till att kryddblandningen fördelas jämnt på bladen (se bilden). kryddor masseras in i kimchin
  4. Lägg ner kålbladen i burk, ska inte pressas ner.
  5. Låt stå ytterligare en dag i rumstemperatur. Låt stå i 1–6 veckor i kylskåp, ju längre tid desto syrligare smak.
  6. Servera kimchin finhackad i skålar eller som större bitar. Servera antingen kall eller sval – smaksak. 

    Kimchi

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Syrat & fermenterat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Baechu kimchi

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet