Semesterplanera & budgetera

Semesterplanera & budgetera

Har du råd med semestern 2025? Marthaförbundets ekonomirådgivare Marina Nygård och kommunikatör Linn Jung diskuterar i det senaste avsnittet av Marthapodden hur man gör upp en vettig plan för semestern 2025.

För många innebär sommarsemestern inte bara lediga dagar, utan också ekonomisk stress. Det beror kanske på att vi vill leva annorlunda på semestern än i vardagen, funderar ekonomirådgivare Marina Nygård, men intygar att det finns knep för att undvika ekonomisk stress under sommaren.

Det här avsnittet av Marthapodden är fullspäckat med tips för hur du kan spara inför sommarsemestern. Marthaförbundets kommunikatör Linn Jung och Marina Nygård lyfter också fram vikten av hitta njutning i semesterplaneringen, och att fundera över allt roligt som inte kostar.

5 tips för semesterekonomin

    • Börja fundera på semesterekonomin i god tid. Gärna redan direkt efter föregående semester, men senast på våren. Då har du fortfarande tid att spara.
    • Överväg att skapa ett separat semesterkonto, och lägg över pengar under hela året.
    • Planera semestern och utgå från vad du verkligen vill göra, men också vad som är ekonomiskt möjligt. För många är det ett nöje och en förlängning av semesterupplevelsen att planera noggrant i förväg och njuta av allt det roliga som komma ska.
    • Försök att inte underskatta semesterkostnaderna. Som ett exempel: ett besök på nöjesparken innebär ofta andra utgifter än biljetterna, exempelvis lunch eller parkeringskostnad.
    • Fundera på var det går att skala av – istället för att skala upp – på semestern? Vad ger dig glädje i det lilla under semestervardagen? Kanske att diska och lyssna på en podcast. Bada bastu. Eller tända en brasa. 

För att sammanfatta, njut av semestern redan nu genom att planera allt det roliga, avslappnande och spännande som ska hända om några månader. Marthapodden finns på Spotify och Soundcloud

Börja semesterspara!

Semesterplanera med Marthaförbundets sparplan

Marthaförbundets sparplan täcker både kortsiktiga, medellånga och långsiktiga sparmål. Läs mer om och ladda ner sparplanen här.

Se alla artiklar