Tips: så hjälper du en äldre anhörig i vardagen

Tips: så hjälper du en äldre anhörig i vardagen

Allt fler finländare befinner sig i situationen att de i vardagen hjälper en äldre anhörig. Här samlar vi praktiska tips för att underlätta.

När livet förändras och en anhörig behöver stöd i vardagen kan det väcka många frågor. Vad kan och får jag hjälpa till med? Hur ordnar vi praktiska saker som fullmakter och vårdvilja? Och hur ser jag till att orka själv? I den här artikeln går vi igenom viktiga saker att tänka på när du stöttar en närstående.

Att stötta en anhörig tar både tid och kraft, så kom ihåg att också värna om din egen ork. Ibland kan det vara klokt att köpa in vissa tjänster – sådant som en yrkesperson enkelt kan sköta – så att du istället kan använda tiden till att umgås, samtala och vara närvarande. En promenad tillsammans, medan orken fortfarande finns, kan vara både meningsfull och energigivande för er båda.

Intressebevakning och vårdvilja

Det är klokt att i god tid fundera på vem som kan ta hand om dina ärenden om du själv inte längre kan. Oavsett ålder eller hälsa kan vi alla hamna i en situation där vi behöver stöd och då kan en vårdvilja berätta hur du vill ha det. Genom att skriva en intressebevakningsfullmakt kan du själv välja vem som får rätten att fatta beslut för din räkning – och vilka ärenden personen får sköta. En fullmakt som du upprättar i förväg ger ofta mer omfattande möjligheter än en intressebevakare som utses av myndigheterna först när behovet redan uppstått. Det finns färdiga mallar att använda och i de flesta fall behövs ingen jurist.

Fullmakt för att sköta ärenden

För att hjälpa en anhörig med olika ärenden krävs det att du har rätt att agera i personens namn. Via den statliga tjänsten Suomi.fi är det möjligt att ge fullmakter för bland annat skatteärenden, socialvård och hälso- och sjukvård. En fullmakt för apoteksärenden kan underlätta vardagen. Den kan antingen gälla ett specifikt recept eller vara i kraft under en viss tidsperiod. Den som ger fullmakten måste ha rättshandlingsförmåga och kunna identifiera sig med stark autentisering, till exempel med bankkoder eller mobilcertifikat. Om stark autentisering inte är möjlig, kan man istället skriva ut en pappersblankett, underteckna den och skicka in per post – eller lämna in den direkt hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Är ni flera som hjälps åt?

Om ni har turen att vara flera som hjälps åt med att hjälpa en anhörig är det viktigt att diskutera vem som kan och ska göra vad och hitta en lösning som gynnar alla. Någon bor kanske nära och kan gå dit fysiskt, någon annan kanske är längre bort, men kan däremot vara i kontakt per telefon och hjälpa till med andra saker. Det finns många olika sätt att hjälpa en anhörig även om du inte bor nära. En som bor längre bort kan på distans beställa mat hem från lokala matbutiken – eller ta ansvar för byråkratiska ärenden. Ta vara på era styrkor! Den som trivs i köket kanske gör några näringsrika matlådor och den som gärna är utomhus tar ansvar för snöskottningen.

Inloggning och ID

För att vardagen ska fungera smidigt är det viktigt att ha identifikationen i skick. Alla vuxna behöver ha en fungerande stark identifikation för att uträtta myndighetsärenden digitalt. En stark identifikation kan antingen göras med nätbankskoder eller med mobilcertifikat. Det är en god idé att ta i bruk både och så har man två sätt att identifiera sig vid behov. Ibland kan banken ha tekniska problem eller av övriga orsaker vara ur bruk. Ett mobilcertifikat kan också vara bra att använda om man använder det till att identifiera sig vid myndighetsärenden och i sin tur använder nätbankskoderna vid bankärenden.

Om man hjälper någon att sköta sin ekonomi kan det göras på två sätt. Det första sättet är att du är närvarande och guidar när personen själv sköter sina bankärenden. Om det inte räcker så är det andra sättet att den som hjälper får egna nätbankskoder med vilka du kan utföra ekonomiska ärenden. Nätbankskoder är privata och får aldrig ges åt andra och märker man att det inte räcker med att hjälpa till vid sidan om kan det vara dags att skaffa koder via fullmakt till den anhöriga.

Kreditförbud för att förhindra bedrägerier och överskuldsättning

Ett eget positivt kreditförbud har många fördelar. Det ger ett skydd vid bedrägerier och är dessutom en extra tröskel ifall spontana konsumtionsbeslut tenderar att belasta privatekonomin. Du kan själv sätta ett kreditförbud via det positiva kreditregistret. Förbudet kan enkelt upphävas när det behövs. När du har ett frivilligt kreditförbud i kraft går det inte att lyfta lån eller krediter i ditt namn.

Förbud mot telefonförsäljning kan också vara bra att aktivera. Konkurrens- och konsumentverket ger information om hur du kan förbjuda adressöverlämning i marknadsföringssyfte och begränsa marknadsföring via telefon, vilket begränsar hur många företaget som kommer att kontakta, men inte helt hindrar det. Diskutera gärna vad man kan göra om en telefonförsäljare ringer, till exempel hur man tackar nej. Konkurrens- och konsumentverket har dessutom bra information om hur du som närstående kan agera om du misstänker att en anhörig blivit lurad eller utsatt för osaklig marknadsföring.

“Tech support åt mamm och papp”

Internet kan ses som ett nödvändigt ont, men många saker förenklas om man håller sig uppdaterad och lär sig nya färdigheter så länge det är möjligt. För den som hjälper är det viktig att ha tålamod och komma ihåg att de flesta lär sig bäst när man får prova på själva. Att endast fixa problemet är ofta en kortsiktig lösning. Uppmuntra gärna till att delta i IT-kurser eller att utnyttja bibliotekets kostnadsfria IT-stöd som ofta erbjuds för seniorer. Lite vägledning i taget kan göra stor skillnad – både för självförtroendet och självständigheten.

Vid oro – gör en orosanmälan

Om du oroar dig för någon i din närhet så är det första steget att göra en orosanmälan. En sådan kan göras via välfärdsområdet (eller via staden i Helsingfors). En orosanmälan kan göras om du känner oro över personens hälsa och trygghet. Anmälan kan göras anonymt. Det går också att ringa ett skilt telefonnummer avsett för seniorer och deras anhöriga och därifrån få information och stöd kring hjälpmedel, boendefrågor och andra aktuella ärenden.


Text: Marina Nygård
Foto: Molly Weckman

Se alla artiklar