Mia Hafréns tal från Centrs Martas 25-års jubileum

Ordförande Mia Hafrén representerade Marthaförbundet på Centrs Martas festligheter i Riga den 5 maj. Här kan du läsa hennes festtal.
Bästa gäster, kära vänner och ärade samarbetspartner från Centrs Marta,
Det är med stor stolthet och beundran jag står här idag för att fira Centrs Martas fantastiska resa och allt ni har åstadkommit i Lettland.
Jag heter Mia Hafrén och är ordförande för Marthaförbundet i Finland. I år firar Marthaförbundet sitt 126-årsjubileum. Själv har jag varit ordförande i två år. Så om jag fortfarande står i barnskorna och Marthaförbundet är gammelmormor – då är Marta Centre en ung vuxen.
För att förstå hur samarbetet mellan våra organisationer startade pratade jag med några av dem som var med från början.
Det började med Maria Oesch-Feldt, som då var verksamhetsledare för Marthaförbundet. Maria hade en vision om att lyfta vårt arbete för kvinnors rättigheter även internationellt och sprida Marthaförbundets filosofi: att ge praktiskt stöd i vardagen, till exempel genom IT-stödcenter och ekonomisk rådgivning.
När Maria kom i kontakt med Iluta föddes samarbetet ur en enkel men viktig fråga: Hur kan vi stärka kvinnors nätverk i Lettland?
Det som sedan hände visar på kraften i att lyssna och agera. Iluta insåg snabbt att det fanns ett ännu mer akut behov: att stötta kvinnor som utsätts för våld. Den insikten blev grunden för den organisation vi firar idag.
För att ta arbetet vidare gick Inger Schauman in i Marthaförbundet och började jobba nära Iluta för att säkra finansiering till det viktiga arbetet. 2003 godkändes den första EU-ansökan – ett verkligt genombrott för samarbetet.
Det Iluta har byggt upp förtjänar all vår respekt. Trots stort motstånd har hon skapat något unikt för kvinnor i Lettland. Hon såg behovet – att stötta och vägleda kvinnor i utsatta situationer – och hon gjorde det tillsammans med ett team.
Hennes vision har vuxit till det Centrs Marta vi känner idag – en organisation som inte bara hjälper kvinnor direkt, utan som också har påverkat hela samhället och till och med lett till förändringar i lagstiftningen.
Men när vi nu samlas här måste vi också påminna oss om en allvarlig verklighet: Arbetet för jämställdhet och mot våld mot kvinnor möter återigen motstånd. De här frågorna är långt ifrån lösta, och därför är vårt arbete viktigare än någonsin.
Nu, mer än någonsin, behövs starka röster och modiga handlingar som försvarar allas rättigheter – också kvinnors. I Finland samarbetar Marthaförbundet med andra organisationer för att stärka jämställdheten, utifrån vår grundtanke: att ingen ska behöva vara rädd i sitt eget hem. Ingen ska utsättas för sexuellt våld, varken i det privata eller i samhället i stort.
På vårt kommande årsmöte på Åland kommer vi att bekräfta våra värderingar med de här orden:
"Att skapa trygga miljöer där människor känner sig säkra och välkomna främjar en kultur av öppenhet och samarbete. Dessa miljöer blir samtidigt en viktig motkraft mot antidemokratiska och exkluderande strömningar som hotar alla människors lika värde."
Uttalandet fångar både vår värdegrund och det imponerande dagliga arbete som Centrs Marta fortsätter att driva.
Jag kan inte låta bli att tänka: Hur skulle Lettland se ut utan Centrs Marta?
Ni har påverkat så många liv, och hela samhällsstrukturen, på sätt som är svåra att mäta.
Å Marthaförbundets vägnar vill jag varmt gratulera er. Vi är djupt inspirerade av ert viktiga arbete och oerhört glada över att få fortsätta vara er samarbetspartner.
Låt oss tillsammans hålla fast vid vårt gemensamma mål – att skapa en värld där alla människor, oavsett kön, får leva i trygghet, med värdighet och jämlikhet.
Tack.
Mia Hafrén
Marthaförbundets ordförande
Foto: Artūrs Martinovs, Colortime