Lantråd Katrin Sjögrens tal på årsmötet 2025

Lantråd Katrin Sjögrens tal på årsmötet 2025

Ålands landskapsregerings lantråd Katrin Sjögren höll ett anförande på Marthaförbundets årsmöte i Mariehamn. Här kan du läsa hennes tal.

Bästa Marthor

Det är en ära och sann glädje att få möjlighet att hälsa er alla varmt välkomna till ett vårfagert Åland. Värmen, ljuset och livslusten återvänder och försommarens alla förhoppningar står för dörren med doftande gullvivor, återvändande, svirrande svalor och hundra olika nyanser av grönt.

Jag skulle vilja passa på att lyfta fram och tacka för Martharörelsen viktiga arbete genom åren och hur moderna och brännande aktuella era tankegångar alltid har varit och fortfarande är. När historien har skrivits har det varit männens och kungarnas historia som dokumenterats, sällan och aldrig kvinnornas och flickornas historia. Det ändras nu, steg för steg. Spåren finns där, om man söker. Martharörelsen har haft en avgörande betydelse för framväxandet av välfärdsstaten, för kvinnors inflytande och för folkhälsan. Fanny Sundström var med och grundade den åländska martharörelsen och hon var även den första kvinnan i dåvarande landstinget. Det handlade då om allt från politiskt inflytande, hemslöjd, ekonomi, ladugårds- och trädgårdsskötsel till spädbarnsvård. Det måste ha varit mycket intressanta och spännande tider att leva i vid början av förra sekelskiftet med martharörelsen, den svenska Fogelstadsgruppen, Fanny Sundström, Lucina Hagman, Ellen Key och inte minst Selma Lagerlöf.

Marthaförbundet är en viktig röst i dagens samhälle. Ni lyfter fram frågor om hållbarhet, jämställdhet och vardagskompetens på ett konkret och inkluderande sätt. Ni marthorna har en imponerande och lång erfarenhet av att stöda hushåll och familjer, att kombinera traditionell kunskap med moderna samhällsbehov. Marthaförbundet fungerar som en riktig matriark, som släktens självklara överhuvud, som en klok, rättrådig och handlingskraftig mamma, mormor, farmor eller syster...

En matriark som genomsyrar sina livsråd med ekologiskt tänkande, återbruk och klimatsmarta val i vardagen, lyfter fram kvinnors delaktighet och inflytande i samhället, stärker stora och små människors självständighet. Genom kurser, kampanjer och rådgivning sprids praktisk kunskap om ekonomi, matlagning, hälsa och hem, råd och stöd ges i frågor som rör barn, relationer och vardagsliv. Ni bidrar helt enkelt till ökat välmående i hela samhället.

Bästa Marthor,

Några ord om det världspolitiska läget. Det som länge, länge varit otänkbart är dessvärre tänkbart idag. De politiska kontinental plattorna rör sig och geopolitiken är oförutsägbar. Norden och Europa befinner sig mellan två stormakter som anser att makt är rätt och de egna maktambitionerna är överordnat allt annat vare sig det handlar om att starta krig, regelrätta eller handelsditon.

När presidentdekreten började smattra ut från det ovala rummet och det blev en obehaglig europeisk förvirring påminde den erkände amerikanske författaren och historikern Timothy Snyder om ”att det viktiga är inte vad USA säger utan vad Europa gör.” Vi är på inget sätt predestinerade att upprepa historien. Vi kan och vi ska! Vi nordbor är både praktiska och strategiska, eftertänksamma och beslutsamma. Låt oss fokusera på det vi kan påverka, det vi kan göra, det vi vet är rätt och viktigt när det gäller vår egen säkerhet och resiliens.

Av förekommen anledning är samhällsdebatten väldigt militariserad. Vi behöver ett starkt försvar men jag tycker att vi stundvis glömmer att militären är en av två länkar i totalförsvaret. Natos civila beredskapsarbete grundar sig i artikel 3 som handlar om samhällets förmåga att motstå och återhämta sig från större störningar och kriser, t.ex. hybridattacker, väpnat angrepp, avbrott i kritisk infrastruktur eller naturkatastrofer. Ambitionen i våra nordiska länder är att samhället ska fungera så normalt som möjligt under kriser.

Det går inte en dag utan att vi tänker på Ukraina och dess folk, deras lidande och ofattbara mod. Ukraina behöver vapen men de skulle aldrig ha klarat sig eller stått ut om inte den civila beredskapen varit god. Polis och brand- och räddningsväsendet fungerar, sjukvården fungerar, beslutsfattandet fungerar, människor jobbar med vanliga jobb och barnen går i skola, om än under jorden, i skyddsrum ibland.

Det här har marthorna alltid vetat, vikten av att stärka samhällets resiliens. Marthaförbundet är viktiga när det gäller beredskapsfrågor eftersom ni har lång erfarenhet av att stärka individers och hushålls motståndskraft i vardagen – vilket är kärnan i civil beredskap. Ert arbete fokuserar på att ge människor praktiska kunskaper och resurser som gör det lättare att klara sig vid kriser, såsom elavbrott, störningar i livsmedelsförsörjningen eller andra samhällsstörningar. Allt från laga mat utan el, konservering av livsmedel, klara kriser i 72 timmar med mat, värmekällor, vatten, privatekonomi, resurshantering, olika former av oväntade situationer helt enkelt. Marthaförbundet har ett starkt nätverk av frivilliga som kan mobiliseras vid kriser, vilket gör er till en viktig aktör på lokal nivå.

Jag önskar er en fin, intressant och inspirerande helg. Själv tänker jag skörda första fången rabarber och laga rabarberkräm enligt ett martharecept med kanelstång. Det har jag aldrig gjort förut.

Tack för recept och inspiration.

Katrin Sjögren
Lantråd, Ålands landskapsregering
17.5.2025

Marthaförbundets årsmöte 2025

Marthaförbundets årsmöte 2025 hölls på Alandica Kultur & Kongress i Mariehamn 17.5.2025. På årsmötet deltog cirka 300 marthor.

Se alla artiklar