Vanliga vilda växter

Vanliga vilda växter

Gratis är gott! Plocka vilda välgörande grönsaker så som nässla, maskros, kirskål och daggkåpa till middagen.

Vilda växter kan du plocka fritt i naturen, men var noggrann med att bara plocka på rena platser. Det är också viktigt att endast plocka växter du är helt säker på att är ätbara. För att lära dig mer om de olika växterna och eventuella dubbelgångare rekommenderar vi vår broschyr Vilda grönsaker, som ger en omfattande introduktion till vilda grönsaker. Skölj alla vilda växter i rikligt med rent kallt vatten innan du använder dem.

Nässlor

Nässlorna förekommer i stora bestånd och kan plockas redan från det att snön smultit. Bäst är späda blad. När du plockat dem ska du skölja dem och förvälla dem i 2–3 minuter för att sedan använda i matlagning, alternativt torka dem. De är fyllda av kalcium, magnesium, järn och vitaminer, och anses vara riktiga hälsobomber.

Nässla
Nässelvåfflor
Nässelvåfflor, klicka för att komma till receptet.

Maskros

Maskrosens blad, främst unga späda, kan användas som sådana i sallader. Också maskrosens gröna knoppar kan stekas med vitlök eller läggas in. Själva blommorna kan du använda för att dekorera sallader med, och de går också bra att äta.

Maskrosblad
Maskroskapris, klicka för att komma till receptet.

Daggkåpa

Daggkåpan har ofta en daggdroppe mitt på bladet. De unga bladen är goda som sådana i sallader, eller tillredda i soppor, stuvningar, på pizza …

Daggkåpa

Kirskål

Kirskålen finns i stora bestånd i trädgården och anses ofta vara ett besvärligt ogräs. Plocka unga blad så länge de är glansiga. Du kan använda dem som färska i sallader eller som dekorationer, eller i soppor, stuvningar, pajer ...

Kirskål
Kirskålspaj, klicka för att komma till receptet

Mjölkört

Mjölkörtens unga skott (upp till 25 cm) kan du koka på samma sätt som sparris. Klicka på smör eller häll över en god sås. Mjölkörtens rosa blommor (utan frökapslar) kan användas som dekoration i sallader. Pröva också på att sätta blomman i vattenkannan. Låt stå svalt några timmar och servera en aningen rosa dryck!

Mjölkört
Mjölkört heter också duntrav eller rallarros. Klicka för recept på en smörstekt version.

Smultronblad

Smultronblad passar fint i försommarens fräscha sallader. Bladen är också vackra i bål och som tårtdekoration. Pröva också på att torka bladen till te.

Smultronblad

Harsyra

Harsyra har de flesta av oss smakat på då vi varit på skogsvandring. Den är lätt att hitta och att känna igen på den syrliga smaken. Harsyran är en törstsläckare som sådan och vacker i svala drycker, sallader, bakverk och desserter. Harsyra är C-vitaminrik. Kom dock ihåg att harsyran innehåller oxalsyra (liksom rabarbern) som inte är bra i för stora mängder.

Harsyra


Lär dig mer!

Vilda grönsaker

Läs vår broschyr Vilda grönsaker för att få närmare information om olika vilda växter, bekanta dig med dubbelgångare och få tips och vägledning om allt från plockning och hantering till konservering och matlagning.

Se alla artiklar