Planera en veckomeny

Planera en veckomeny

För att effektivera dina matinköp och spara både tid och pengar är det klokt att planera en veckomeny. Tänk på att du behöver äta 4–5 gånger per dag för att hålla dig energisk och frisk. De viktigaste måltiderna är frukost, lunch och middag, men om du blir hungrig mellan målen kan du ha 1–2 hälsosamma mellanmål under dagen. Kom ihåg att dricka vatten mellan måltiderna.

Genom att skapa en veckomeny (och eventuellt handla på nätet) kan du undvika impulsiva inköp och onödiga frestelser i butiken. Genom att inventera ditt kylskåp och skafferi och sedan planera inköpen utifrån vad du redan har minskar du även mängden råvaror du behöver köpa. Håll utkik efter kampanjer och rabatter i butiken, och fundera över att köpa råvaror i större kvantiteter eller frysa ner dem för senare användning.

Några tips för en fungerande veckomeny:

  • Tänk på att inkludera minst tre balanserade måltider varje dag – frukost, lunch och middag – samt eventuella hälsosamma mellanmål. Fundera på vilka dagar du kommer äta hemma och när du kanske behöver ta med dig mat till skolan eller hobbyn.
  • Planera för att kunna förbereda vissa måltider i förväg och förvara dem i matlådor eller frys ner dem. På så sätt fixar du enkelt snabba måltider under veckan. Tänk också på hur mycket tid och resurser du har för matlagning och anpassa dina måltider efter din livsstil och ditt schema.
  • Se till att din meny innehåller en variation av näringsrika livsmedel från olika livsmedelsgrupper, inklusive grönsaker, frukt, proteinkällor som kyckling, fisk och bönor, samt mejeriprodukter och fullkornsprodukter. Måltider med olika färger tenderar att vara mer näringsrika.
  • Använd säsongens färska råvaror när du planerar din meny. Säsongsbetonad mat är oftast mer näringsrik, smakrik och prisvärd. Överväg att byta ut importerade produkter mot inhemska alternativ för att stödja lokal produktion.
  • Kom ihåg din matbudget när du planerar din veckomeny. Inkludera prisvärda råvaror och tänk på att använda matrester för att minska matsvinn och spara pengar.
  • Välj recept och rätter som är enkla att laga och samtidigt ger variation i smaker och texturer. På vår webbplats www.martha.fi har vi samlat en kategori med förmånlig mat, som kan ge dig lite inspiration i din matplanering.


Veckomeny / Flytta hemifrån / Flytta hem
Exempel på en veckomeny. Klicka på bilden för att ladda ett tomt botten.
Se alla artiklar