Ungmarthas julkalender: Lucka 13

Ungmarthas julkalender: Lucka 13

Söt kola möter syrliga lingon i en riktigt julig favorit. Den här kolapajen är enkel att baka- krämig kola, sprött pajskal och lingon som bryter av perfekt. En given succé på julbordet, till glöggminglet eller som avslut på en vintermiddag.

Kolapaj med lingon

Pajskal:
125 g smör
1 dl florsocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Kolafyllning:
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
100 g smör
0,5 tsk flingsalt

Dekoration:
Frysta eller färska lingon

Gör så här:
1. Blanda smör, florsocker, havregryn och mjöl till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform (cirka 20 cm) eller i små formar. Lägg formen i frysen i 15 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 °C och grädda pajskalet i 22 minuter. Låt det svalna.
4. Koka socker, grädde och sirap i en kastrull i cirka 30 minuter. Rör då och då.
5. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och salt.
6. Häll kolan i det avsvalnade pajskalet.
7. Låt pajen svalna lite och toppa sedan med lingon.


Se alla artiklar