Medlemsnytt september 2022

Medlemsnytt september 2022

Bästa martha! Morgnarna är kyliga men än värmer eftermiddagssolen och naturen sprakar av färger. I det här höstbrevet vill vi önska dig varmt välkommen med på de många evenemang som just nu ordnas i hela Svenskfinland; skördemarknad, skogsutfärd, strömmingsmarknad och matkulturfest! Eller få nya tag i vardagen på någon av våra kurser. Vi ser fram emot att träffa dig! Visst hänger du med?

Vi ses i vimlet på Strömmingsmarknaden

Den stämningsfulla Strömmingsmarknaden är här, och Marthaförbundet och Helsingfors marthaförening är självklart på plats med all vår smartfiskkunskap och mycket mer. Kika in i vårt tält och få hållbara fiskrecept, inspiration och praktiska tips för en östersjövänlig vardag. 

Smartfisk
Kom till strömmingsmarknaden i Helsingfors och testa din smartfiskkunskap!

Vi är på plats på Salutorget hela veckan den 2-8.10: söndag kl. 9–18, måndag–fredag kl. 10–18 och lördag kl. 10–16. Drick en kopp kaffe med oss och passa på att rycka våra sakkunniga i ärmen eller testa din smartfiskkunskap i vår frågesport. Du får också träffa lokala helsingforsmarthor - garanterat bekanta ansikten och god stämning!

Expedition Martha

Ut i skogen med Expedition Martha

Samla ett lag, eller utmana dig själv och tävla om Expedition Marthas vandringspris i Norrvalla, Vörå den 1 oktober kl. 10–14. Det finns olika banor med varierande svårighetsgrad och längd (upp till 2,5 km) och på vägen går du testa din marthakunskap via roliga uppgifter.

Marthaförbundet bjuder på lunch och kaffe. Evenemanget är kostnadsfritt och passar för alla. I år samarbetar vi med Friluftslördag som samtidigt ordnar aktiviteter för hela familjen.

Missa inte matkulturdagen med temat Havets smaker

Den finlandssvenska matkulturdagen

Varmt välkommen att fira den finlandssvenska matkulturdagen med oss! Den här gången blir det fest på restaurang Seagram på Föglö, Åland den 9 oktober. På programmet står lansering av årets matkulturmagasin Havets smaker, tre rätters lunch, musikunderhållning och mingel. 

Magasinett Havets smaker är här!
Magasinet Havet smaker är här!

 Anmäl dig här

Slow food i Fiskars 1–2.10

Fisk

Slow food-festivalen i Fiskars har blivit en av höstens höjdpunkter för många marthor. Tiotals lokala producenter deltar årligen i marknaden i Tröskhuset i idylliska Fiskars, där du kan njuta av härlig mat på plats eller fylla korgarna med lokalproducerat kött, bröd, choklad, sylt, grönsaker, maränger, honung och mycket mer. Marthaförbundet är också på plats – säg hej och plocka med dig en inspirerande broschyr eller tidning. 

Hållbart i Marthashopen

Har du kikat in i Marthashopen på länge? Just nu hittar du bland annat Marthas praktiska lunchlåda, perfekt att använda till höstens jobbluncher.

Marthas matlåda

Marthas vardagstips gör comeback

Vem minns inte klassikern Smartha tips – boken full av marthatips som underlättar vardagen? Lagom till julhandeln i år lanserar vi Marthas vardagstips med nya tips om allt från städning och tvätt till ekonomi och beredskap. Vill du kolla upp hur man städar med ättika, stoppar strumpor och sorterar rätt? Då är boken för dig! Marthas vardagstips lanseras den 1 december med pepparkaksbakning och mingel i Marthaköket på Busholmen, men redan innan dess kommer du att kunna förhandsbeställas boken på Marthashopen, så håll ögonen öppna.

Nyfiken på placeringar och budgetering?

Prata pengar-podden

Vi är många som följer med stigande mat-och elpriser med en växande oro för den egna ekonomin. Funderar också du på hur det lönar sig att planera för nästa månad, eller bygga upp en långsiktig sparplan? I de senaste avsnitten av Prata pengar-podden får du redskap; Matilda och Katharina talar om hur man börjar placera (avsnitt 13), vad en budget är (avsnitt 12) och ifrågasätter om i verkligen behöver äga allt (avsnitt 9). Podden kan du lyssna på både via Spotify och Soundcloud, sök på Marthapodden så hittar ni rätt. 

120 euro väntar på era ungdomar

Ungmartha önskar att barn och ungdomar i alla Marthanejder ska få ta del av rolig, lärorik och kreativ verksamhet i form av verkstäder eller evenemang – det är dags att ordna Pop Up M-klubbar igen.

Vi understöder de tjugofem första marthaföreningarna eller -kretsarna som anmäler sitt intresse till Elise Hindström, elise@martha.fi, med upp till 120 euro. Tidpunkten för verkstaden är fri, likaså platsen. Läs mer om stödet här. 

Save the dates

 • 16.11 Klädbytardagen 
 • 24.11 Baka pepparkakor med hela familjen i Vasa
 • 25.11 Köp inget-dagen
 • 1.12 Pepparkaksbak på Busholmen och lansering av boken Marthas vardagstips 

Kurserna du inte vill missa i höst

27.9 Jag vill ha trygghet, frihet och en segelbåt, men hur börjar jag spara?

  27.9 kl. 18 Online

  Under den här kursen lär Marthaförbundets rådgivare Marina Nygård ut det senaste om sparande. Föreläsningen hålls digitalt. 

  Anmäl dig här

  11.10  Städa utan gifter

  11.10 kl. 16, Marthaköket på Busholmen

  Vill du få en introduktion kemikaliesmart städning och lära dig tillverka egna städmedel? Kom på kurs med Cecilia Nyman, Marthaförbundets sakkunniga i miljö-och kemikaliefrågor. 

  Anmäl dig här

  11.10  Surdegsskolan – bli surdegsmästare på en vecka

  11.10 kl. 18 Online

  Under tre digitala träffar får du lära dig att starta en egen surdeg, som sedan blir ett härligt nybakt bröd. Det här är en utmärkt kurs för dig som är nyfiken på allt som har med surdegs att göra. Kursen leds av Marthaförbundets hushållsrådgivare Toni Rautakoski som är utbildad bagare och hushållslärare. 

  Anmäl dig här

  13.10 Marthas babykafé – Mat ur samma gryta

  13.10 kl. 13 Marthaköket på Busholmen

  Välkommen på Marthas babykafé! Ta med din matlåda, din baby och kom på vårt babykafé där vi tillreder mat tillsammans och umgås. Elisabeth Eriksson är hushållsrådgivare och delar med sig av sina bästa tips kring mat för hela familjen. Marina Nyman är ekonomirådgivare och pratar gärna kring kostnader för barnfamiljer och delar med sig av uträkningar på pris för mat.

  Anmäl dig här

  Recept 

  Strömmingsmarknaden till ära bjuder vi på några smarriga strömmingsrecept: 

  Se alla artiklar