Medlemsnytt maj 2021

Medlemsnytt maj 2021

I månadens medlemsnytt uppmanar vi dig att ordna strandstädningstalko och delta i skräpsorteringskampanjer i sommar. Vi berättar om en nylanserad budget och ger tips på hur du kan använda vilda växter och bär ur frysen i matlagningen.

Delta i Marthaförbundets skräpsorteringskampanj 

Östersjön är vårt allas ansvar och med våra val kan vi påverka havets tillstånd. Sommaren 2021 ordnar Marthaförbundet i samarbete med Håll Skärgården Ren rf och Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy en skräpsorteringskampanj. Noggrann sortering av hemmets avfall skyddar havet, sparar energi och naturresurser. Kampanjen ordnas fysiskt på fem orter vid kusten om coronaläget så tillåter, i annat fall på sociala medier. Under kampanjen handleder vi i sopsortering och ger goda råd på vad man i vardagen kan göra för att främja Östersjöns tillstånd.

Kampanjen ordnas på följande orter:

Mer info hittar du i evenemangskalendern på martha.fi/evenemang och på martha.fi/östersjön under maj–juni.

Ordna strandstädningstalko i sommar

Delta i utmaningen Snygg beach! och ordna städning av en strand tillsammans med din marthaförening, familj eller vänner. På detta sätt gör du gott för naturen och mindre skräp riskerar att sköljas ut i havet. Mer info om hur du registrerar ditt evenemang och mängden skräp du samlat in under städningen får du av roosa.mikkola@martha.fi. Alla i din marthaförening som deltar i utmaningen får en Östersjö-sorteringskasse som present (kassarna skickas per post till ansvarspersonen). Kassen har fyra fack för att sortera plast, glas, metall och kartong och den underlättar din sopsortering hemma, på stugan eller under bilsemestern. 

En euro i tagets nya budget gör dig till ett ekonomiproffs

Marthaförbundets projekt En euro i taget har nyligen lanserat ett nytt budgetbotten i excel för den som vill ta kontrollen över sin ekonomi. Projektet riktar sig särskilt till personer under 29 år, men budgeten passar alla eftersom den är uppbyggd på ett sådant sätt att du enkelt kan skala av budgeten och endast använda de funktioner som känns relevanta för dig. Läs mera här: Budgetera en euro i taget med Martha! 

En digital föreläsning om hur du använder budgeten hålls 24.5. 

Flytta.fi – nyttig info för den som flyttar

Känner du någon som snart ska flytta hemifrån? Tipsa gärna om flytta.fi där Marthaförbundet har samlat material som riktar sig till den som flyttar hemifrån. Missa inte heller föreläsningen med samma tema

Ge en ekonomibok i examensgåva

Samtidigt kan vi passa på ett tipsa om en fin student- eller examensgåva, nämligen boken En euro i taget. Genom att ge denna bok i gåva stöder du den ungas förutsättningar att ha koll på och hantera sin ekonomi genom hela livet. Boken innehåller massvis med praktisk kunskap, allt från inkomster till utgifter, lån och placeringar.

 Beställ boken i Marthashop 

Obs! Tänk på att beställa i tid så att leveransen säkert hinner fram. En beställning med 1–2 böcker går att posta som ett brev, och då räcker det att du beställer 31.5.2021 för att böckerna ska hinna fram till studentdimissionen 5.6.2021.
 

Kurser och föreläsningar på kommande 

24.5 Digital föreläsning: Budgetera en euro i taget med Martha

25.5 Digital föreläsning: Volontärutbildning inom projektet Matlust

27.5 Digital föreläsning: Familjens ekonomi

9.6: Digital föreläsning: Flytta hemifrån, föreläsning 1

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om kurser, föreläsningar och övriga kommande evenemang. 

Vilt och vackert på tallriken 

Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

Se alla artiklar