• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Svartvinbärsmakroner (franska macarons)

Svartvinbärsmakroner (franska macarons)
Över 60 min

Ingredienser


15–20 makroner


Kakor

110 g
mandelmjöl
3 dl
florsocker
3
äggvitor
2 msk
strösocker
1–2 krm
koncentrat av svartvinbärssaft eller pulver av torkade bär till färgning av smeten

Svartvinbärskräm

100 g
svarta vinbär
100 g
smör, mjukt
50 g
färskost
1 1/2 dl
florsocker

Kakor


  1. Mät upp mandelmjöl och florsocker (kan mixas tillsammans i en matberedare för att göra blandningen extra finmalen).
  2. Vispa äggvitorna fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  3. Sikta ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvitan. Tillsätt svartvinbärskoncentrat eller bärpulver tills du är nöjd med färgen. (Används koncentrat måste man använda en sort som lätt ger färg eftersom en för stor mängd vätska kan förstöra smetens textur. Det är också möjligt att använda hushållsfärg.)
  4. Spritsa ut små kakor av smeten på två bakplåtspappersbeklädda plåtar, cirka 3 cm i diameter (30–40 st kakor).
  5. Slå plåten i arbetsbänken några gånger för att undvika luftbubblor under gräddningen. Låt kakorna vila i rumsvärme cirka en timme.
  6. Sätt på ugnen på 125 grader. Grädda kakorna i cirka 20 minuter. Kakorna ska vara ganska bleka, men lätta att lossa från bakplåtspappret.
  7. Låt kakorna svalna.

Svartvinbärskräm


  1. Mixa vinbären till en puré.
  2. Vispa ihop smör, färskost och florsocker vitt och pösigt. Blanda i vinbärspurén i smörkrämen.
  3. Fyll en sprits och spritsa ut vinbärskrämen på hälften av kakorna. Lägg på resten av kakorna som lock.

MARTHA
TIPSAR

Makronerna blir goda också då du lagar dem av andra bär.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Kex
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Midsommar
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Svartvinbärsmakroner (franska macarons)

Detta kan intressera dig

Speltgranola

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet