• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Smörrebröd med vilda grönsaker

Smörrebröd med vilda grönsaker
Max 45 min

Ingredienser


3 skivor
god limpa
smör

Äggröra

2
ägg
1 msk
grädde
1 nypa
salt
gräslök
duntrav

Abborre och maskrosknoppar

2
abborrfiléer
mjöl att vända fiskfiléerna i
salt & peppar
remouladsås
maskrosknoppar

Ärtröra

1 påse
gröna ärter (djupfryst)
1
lime eller citron, saften
en näve
valnötter
färska vilda grönsaker enligt smak, exempelvis maskrosblad
salt & peppar

Äggröra


  1. Knäck äggen i en skål. Vispa ihop äggen och grädden med en gaffel. Smält en klick smör i en stekpanna eller kastrull. Häll i äggsmeten då smöret smält och börjar bubbla men inte tar färg. Blanda äggröran med en träsked så att den stelnar men förblir krämig. Lyft äggröran på en skiva god limpa och klipp över av gräslök och andra vilda örter. Här har vi använt duntrav som är god, nyttig och vacker.

Abborre och maskrosknoppar


  1. Panera abborrfiléerna och stek dem i smör. Bred smör över limpan och täck med sallatsblad och vilda grönsaker. Bygg på smörgåsen med abborfiléerna och toppa med remouladsås och maskrosknoppar. Du kan använda marinerade eller frästa maskrosknoppar som du stekt tillsammans med fisken.

Ärtröra


  1. Tina upp ärterna. Häll i en mixerskål. Pressa ner citrussaften. Skölj maskrosbladen genom att låta dem stå en stund i kallt vatten, det här gäller för alla vilda växter du ämnar äta. Tillsätt bladen i mixerskålen. Tillsätt nötterna. Mixa allt till en röra. Smaksätt.
  2. Bred ut ett rejält lager ärtröra på limpan. Fixa till smörgåsen med dina egna favoriter bland de vilda grönsakerna. Maskrosblommans kronblad är både vackra och goda att dekorera med.

MARTHA
TIPSAR

Recept på maskroskapris till smörrebröden med abborrfiléer hittar du här.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Middag
  • Mellanmål
  • Maträtt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Smörrebröd med vilda grönsaker

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet