Hitta din drömbostad

Hitta din drömbostad

Att flytta hemifrån är en ny, spännande fas i livet. Det är en tid full av förväntningar, möjligheter och förberedelser för den stora förändringen som väntar. Innan du tar steget ut mot självständighet och nya äventyr är det viktigt att ta några steg tillbaka och fundera över hur din drömbostad ser ut, och vad du egentligen behöver av ditt boende.

Vilken bostadsform passar mig?

Den vanligaste bostadsformen när man flyttar hemifrån är att bo på hyra. Det är dock viktigt att förstå både fördelarna och nackdelarna med att hyra respektive köpa innan man tar ett beslut. Det beror på individuella preferenser, din ekonomiska situation och din livsstil. Gör gärna en noggrann övervägning av dessa faktorer och fatta sedan ett beslut om vad som passar dina behov och mål när det gäller boende.

Hyra eller köpa
För- och nackdelar med att hyra och att köpa sitt hem


Bostadssparkonto (BSP): En väg till drömbostaden

Ett bostadssparkonto, eller BSP-konto, är en unik sparform som hjälper dig som ung vuxen i Finland att spara pengar för att förverkliga din dröm om en egen bostad. Genom att öppna ett BSP-konto kan du få hjälp från staten för att påskynda ditt bostadssparande. Fördelarna med ett BSP-konto är att du inte binder dig till bostadsköp. Ändrar du dig kan kontot avslutas. Du får ränta på BSP-kontot, och du har möjlighet att få ett så kallat BSP-lån om du väljer att köpa en bostad.

Du kan läsa mera om kontots regler på din banks hemsida eller på Statskontorets hemsida:

https://www.valtiokonttori.fi/

BSP-kontot är ett sätt att bevisa både för dig själva och banken att vi är kapabla till att planera vår ekonomi långsiktigt genom att regelbundet avsätta pengar för vår framtid. Genom att regelbundet sätta in pengar på ditt BSP-konto, bygger du upp en bostadskassa som kommer att hjälpa dig att köpa din första bostad när du är redo.

BSP- konto i ett nötskal:

  • Ålder 15–44 år.
  • Handpenning: 10–15% av bostadens värde.
  • Riskfritt sparande via BSP.
  • Spara under minst 8 kvartal.
  • Ränta på insatsen och extra ränteförmåner.
  • Ger dig bättre lånevillkor.

Hitta din bostad

Närmar sig flytten? Grattis!

Börja med att fundera hur lång tid du har på dig innan flytten går av stapeln. Att börja planera i god tid innebär att du har tid att fundera på vad som är viktigt för dig. Förberedelser tar tid, men lönar sig i längden. Check-listor är ett bra verktyg.

Börja med att utforska olika bostadsmöjligheter i den stad eller på den ort dit du planerar att flytta. Ta en titt på olika bostadsalternativ som passar din budget och dina behov. Det kan vara hyreslägenheter, delade boenden eller studentbostäder. Utbudet och priserna varierar ofta beroende på plats, så det är en fördel att vara väl insatt i marknaden och kunna jämföra olika alternativ.

Använd dig av bostadsportaler och online- plattformar för att hitta och jämföra annonser och hitta tillgängliga bostäder som uppfyller dina kriterier. Glöm inte heller att prata med dina vänner och bekanta. Det kan hända att någon av dem har den perfekta lägenheten som väntar på dig.

Gå även på visningar för att bekanta dig med bostaden. Var samtidigt beredd på att svara på frågor om hur länge du planerar att bo i bostaden, hur dina inkomster ser ut samt på att lämna ut dina kredituppgifter. Var också beredd på att ge referenser. Är det din första bostad fungerar även exempelvis dina föräldrar som referenser.

Ha koll på olika avtal

När du står inför att flytta till ditt eget hem är det avgörande att du har en bra förståelse för olika avtal och också kan hantera dem. Olika avtal utgör en grundläggande trygghet i den administrativa delen av att bo själv. Genom att säkerställa att du har koll, kommer din flytt att bli smidigare, och du kommer att känna dig mer säker och trygg med din nyfunna självständighet.

Se alla artiklar