Duka upp en ostbricka till tolvslaget

Duka upp en ostbricka till tolvslaget

Kanske ligger det fortfarande några julklappsostar i kylskåpet, som väntar på att få ringa in det nya året? Duka upp en maffig ostbricka där temat är inhemskt! Här följer en snabbkurs i tillbehören som passar till ostarna.

Så bygger du din ostbricka

Ostar

När det blir krångligt att navigera i butikens ostdisk kan man ha som tumregel att utgå från våra inhemska ostar. På den inhemska marknaden finns det massor av goda alternativ. En bra grund när man väljer ost till ostbrickan:

- en blåmögelost
- en vitmögelost
- en gräddost
- en lagrad ost

Därtill kan man komplettera med en mjuk färskost. Och glöm inte heller vår fina bondost!

Kom ihåg att spara ostkanterna som blir över. De kan användas i matlagning eller frysas ner.  

Ostbricka

Kex

Här finns inget behov av sju sorters kex, utan välj istället några få utvalda för att undvika kexsvinn. Ifall det har blivit över pepparkakor från jul så kan de ställas fram. Utöver det kan du baka eller köpa till exempel fröknäcke och något ljust salt kex. Dessa rosmarinkex gifter sig bra med en mild ost och äppel-päronsylt (se recept nedan).

Rosmarinkex (12 st)

Ingredienser:
1 tsk finhackad, färsk rosmarin
1/2 dl havreflingor
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
100 g smör
(1 dl surdeg, endast för smak så kan lämnas bort)
1–2 msk kallt vatten
1 ägg
sesamfrön

Gör så här:

  1. Rör ihop rosmarin, havreflingor, mjöl, bakpulver, salt och socker.
  2. Tärna kallt smör och nyp mellan fingrarna med mjölblandningen, tills du får en smulig massa.
  3. Rör till sist i surdeg och vatten, och blanda tills degen hålls ihop.
  4. Täck över med en bakduk och ställ i kylen minst 30 minuter.
  5. Kavla ut degen till en cirka 1 cm tjock platta, och stansa ut kexen med en liten pepparkaksform. Lägg kexen på en bakplåt och pensla med ägg. Dekorera med sesamfrön.
  6. Grädda 10 minuter i 200 grader.
  7. Låt svalna och servera med ost och sylt.

Fröknäcke

1 PLÅT

1 dl havreflingor
2 dl frön
¼ tsk salt
½ dl potatismjöl
2 msk nässlor, malda (om så önskas)
2 ½ dl vatten, kokande

Gör så här:

Blanda torra ingredienser i en skål (ej plast). Tillsätt vatten och rör om.
Bred ut smeten till en tunn platta på en plåt med bakplåtspapper. Grädda brödet cirka 50 minuter i 175 grader.

Marmelad och sylt

Hur ska jag kombinera rätt marmelad till rätt ost? Oftast räcker det att kombinera salt, sött och fett för att få smaklökarna att dansa. Men vill man ta smakerna till en ny nivå kan det vara bra att veta vilken ost som passar till vilken marmelad.

Ost

Mamelad/sylt

Andra tillbehör

Blåmögelost

Päron, tranbär eller fikon

Pepparkakor, lakrits

Vitmögelost

Blåbär, aprikos

Färsk eller torkad aprikos

Gräddost

De flesta marmelader funkar med en mild gräddost

Färska päronskivor, torkad aprikos

Lagrad ost

Morot, citron

Honung, nötter

Bondost

Hjortron eller äppel

Päron-och äppelmarmeladen med vanilj, ingefära och lime är en smakhöjare som passar utmärkt med mildare ostar. Foto: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet
Päron-och äppelmarmeladen med vanilj, ingefära och lime är en smakhöjare som passar utmärkt med mildare ostar.

Päron- och äppelmarmelad med vanilj, ingefära och lime 

(en medelstor glasburk)

Ingredienser:
300 g tärnat päron (cirka 2 st stora päron eller 4 små)
200 g äpplen (cirka 6 st små höstäpplen)
½ vaniljstång
200 g syltsocker
1 lime, juice och skal
1 msk riven färsk ingefära
1 msk honung

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och tärna päronen och äpplena smått.
  2. Skölj limefrukten, riv skalet i en liten skål och pressa ur juicen.
  3. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  4. Lägg päron-och äppelbitarna i en kastrull med pressad limejuice och vaniljfrön. Koka upp och låt sjuda under lock tills fruktbitarna är mjuka, cirka 8–10 minuter.
  5. Tillsätt limeskal, riven ingefära, syltsocker och honung. Koka upp, skumma av och sjud i ytterligare 5 minuter. Fyll upp i rengjorda steriliserade glasburkar.
Citrus och morotsmarmelad

Morotsmarmelad med citrus 

Ingredienser:
1 ekologisk apelsin, saften och skalet
2 (cirka 250 g) morötter
3 dl vatten
Cirka 2 msk riven ingefära
4 dl syltsocker

Gör så här:

  1. Riv morötterna och ingefäran och blanda ihop med apelsinskal i mindre bitar och apelsinsaft. Koka upp med vattnet, blanda sedan i syltsockret.
  2. Låt koka i cirka 60 minuter på svag värme, rör om ibland. Häll upp i rena, varma glasburkar.

Frukt och nötter

Frukt förhöjer vilken ostbricka som helst. Vindruvor syns ofta på den traditionella ostbrickan men våra inhemska äpplen och päron passar desto bättre ihop med ostarna. Fyll gärna ut ostbrickan med en skål nötter eller torkade frukter.

Tips!  Beräkna mängden ost rätt. Välj mellan 3-6 ostar beroende på sällskapets storlek och tänk ca 150 g ost per person.

Tips!

Bygg den perfekta ostbrickan

Det finns ett enkelt knep för att få till en estetiskt snygg ostbricka: Börja med att placera ut de största föremålen, till exempel marmeladburkarna, på brickan. Fortsätt med de näst största föremålen, det vill säga ostarna. Fyll på med kex, sedan frukt, nötter och annan dekoration. Festligt!

Se alla artiklar