Fylld kålrot
Ingredienser
Ingredienser
- 4 kålrötter
- ca 1 l vatten
- 1 tsk salt
Färs
- 250 g lammfärs
- 1 msk skorpsmulor
- 1/2 dl vatten
- 1 ägg
- 1 finhackad lök
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl hackad persilja
- 1 tsk torkad timjan eller rosmarin
- Köttbuljong
- Honung
Anvisningar
Kålroten skalas, sköljs och kokas i lättsaltat vatten i ca 45 minuter tills den känns precis mjuk. Kokvattnet skall täcka kålroten. Skär av locket och gröp ur kålroten. Fyll med den välkryddade färsen. Lägg på locket, placera i en ugnssäker form och grädda i 200 grader i ca 35 minuter. Späd under stektiden med lite köttbuljong och lite honung. Servera som lunchrätt tillsammans med någon ättiksinläggning och lite grönsallad. Eftersom denna maträtt tar relativt lång tid att tillreda, lönar det sig att koka kålroten föregående dag. Man kan med fördel byta ut kålroten mot kålrabbi eller rova. Värd att pröva på!
