Medlemsnytt september 2020

Medlemsnytt september 2020

Bästa martha, hösten är här. Ett sätt att träffas under trygga förhållanden denna höst är att packa med en egen termos och träffa sina marthavänner i svampskogen. Vi önskar dig en skön höst!

Odlade grönsaker temat på matkulturdagen i Närpes

I år firas matkulturdagen 9.10 kl. 14–16 på växthusrestaurangen Lind’s kök i Närpes. På programmet står mingel, mat och lansering av det årliga matkulturmagasinet, allt med fokus på odlade grönsaker. Läs mera om evenemanget och anmäl dig här senast 2.10.2020

Marthas matkulturmagasin

I samband med matkulturdagen lanserar vi årets matkulturmagasin med odlade grönsaker som tema. Som martha får du magasinet hem i brevlådan 30.9.

Fyll kaffetermosen och ordna marthamöte i svampskogen 

Vi marthor vill gärna träffa varandra och njuta fullt ut av vår fina gemenskap. Om du funderar på att ordna ett marthamöte i skogen ska du bekanta dig med Marthas inspirationspaket med temat skogen. Där finns förslag på program och diskussionsteman för ett marthamöte ute, och länkar till recept så att du kan ta en tugga av naturen. Låt dig inspireras, skogen är en outsinlig källa till upplevelser och livslånga minnen.

Bekanta dig också gärna med Marthas övriga inspirationspaket. Avsikten med inspirationspaketen är att samla material som hänger ihop med ett visst tema, så att ni på ert marthamöte har material att utgå från. 

Marthas inspirationspaket: Hållbart klädtänk

Marthas inspirationspaket: Beredskap 72 h

Marthas inspirationspaket: Tack för maten!

Boka en distanskurs för din egen förening eller krets

Marthaföreningar och -kretsar kan under hösten 2020 boka in någon av de 17 olika distanskurser som Marthaförbundet erbjuder inom privatekonomi, hushåll, ekologi, ett plastmart hem, kaoshantering, kreativ matlagning och Östersjön. Föreningen eller kretsen bokar en gemensam tid då alla deltagare hemma hos sig kopplar upp sig via dator eller telefon för att lyssna på en föreläsning och diskutera temat med föreläsaren. Upplägget är det samma som då rådgivaren besöker kretsen på ett fysiskt möte, med skillnaden att kontakten nu sker digitalt. Läs mer om kursutbudet här: Föreningar och kretsar kan boka in egna distanskurser med Marthaförbundets personal


Klädbytardagen 14.11.2020

Den nationella klädbytardagen ordnas i år lördagen den 14 november (OBS! Datumet har ändrat för att undvika krock med Marthaförbundets höstmöte.) Det är för tillfället oklart om det går att ordna fysiska klädbytardagar under trygga förhållanden i november, och därför uppmanar vi föreningar och kretsar att fundera på om ni i stället kan ordna en digital version av klädbytardagen. Här kan du läsa våra tips för att ordna klädbytardagen digitalt. Vi återkommer med mer information gällande klädbytardagen i oktober.

Rekommendationer för marthaverksamheten under hösten

Marthaförbundet understryker att varje distrikt, förening/krets och
medlem själv ansvarar för att följa myndigheternas bestämmelser,
anvisningar och rekommendationer i den egna verksamheten och därigenom för sin del förebygga att coronaviruset sprids. Pandemisituationen lever hela tiden och verksamheten bör anpassas enligt aktuella myndighetsrekommendationer. Rekommendationer för Marthaverksamheten på fältet under hösten 2020. På martha.fi hittar du även en beskrivning för hur du ska hantera och sy en ansiktsmask och länkar till information om när det är befogat att använda ansiktsmask. 

Psssst, har du märkt att du nu kan köpa boken En euro i taget i Marthashoppen. 

Kom med på kurs – digitalt eller i Marthaköket

start 29.9 Gratis digitala fortbildningar om Kemikaliesmarta daghem (digital)
29.9 Inför pensionen: pengar, mat och hälsa (digital)
13.10 Streetfood på inhemska råvaror (Marthaköket)
3.11 Att spara till, köpa och äga sin första bostad (digital)
19.11 Surdegskurs (Marthaköket)

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om både de fysiska kurserna och distansföreläsningarna.

Save the dates... (med reservation för förändringar)

9.10 Matkulturdagen
14.11 Nationella klädbytardagen
21.11 Marthaförbundets höstmöte 2020

Läs mer om kommande evenemang.

Njut av höstens delikatesser 

    Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

    Se alla artiklar