Medlemsnytt oktober 2019

Medlemsnytt oktober 2019

Rönnbär, lingon, kråkbär... Årets matkulturmagasin firar Skogens smaker med både bekanta och lite ovanligare råvaror. Medan vi låter oss inspireras av skogen laddar vi upp inför höstmötet, klädbytardagen och köpfri november. Häng med!

Höstmötet närmar sig

Marthaförbundets höstmöte hålls lördagen den 23.11.2019 kl. 11 Victoriasalen på Medelhavsgatan 14 i Helsingfors. Alla Marthaförbundets medlemmar är hjärtligt välkomna till mötet. I evenemangskalendern hittar du programmet och ett elektroniskt anmälningsformulär.

Dags för garderobsrensning

Den årligen återkommande nationella klädbytardagen infaller i år lördagen den 16 november. På flera orter runt om i Marthafinland ordnar marthorna egna klädbytardagar, så passa på att gallra bort hyllvärmarna och kom och byt till dig något nytt! Mera information om evenemanget hittar du här. Planerar ni i er förening eller krets att ordna ett klädbytarevenemang i november? Anmäl er här, och passa på att ladda ner marknadsföringsmaterial och beställa den kostnadsfria Garderoben-broschyrer att dela ut! 

Ladda upp inför Köpfri november

Sista fredagen i november ordnas köpfesten Black Friday och som ett välkommet motdrag: Köp ingenting-dagen. Marthaförbundet vill gå ett steg längre och utmanar dig att vara köpfri en hel månad! Att hålla en köpfri november är ett effektivt sätt att få en överblick över sina konsumtionsmönster. Mat, mediciner och transport måste vi självklart fortfarande införskaffa, men många av oss har också onödiga utgifter som vi knappt reflekterar över. Inventera i skåp och garderober, se om du kan byta till dig något du gärna vill ha och framför allt: Känn efter. Vad är svårast att avstå, och varför? Dela gärna med dig av dina upplevelser under taggen #köpfrinovember.

Skogens smaker

Du har väl inte missat matkulturmagasinet Skogens smaker? Skogsguiden lanserades officiellt under den finlandssvenska matkulturdagen på Kiala gård förra veckan. Se bilderna från det stämninsgsfulla evenemanget här. Vill du beställa en hel låda med magasin och dela ut till en skolklass eller andra grupper? Beställ magasinet i Marthashopen

Ett par fina höstrecept:

  Ungmarthas höstmöte och recepttävling

  Temat Skogen syns också i Ungmarthas verksamhet i år. I Ungmarthas recepttävling efterlyses recept med råvaror från skogen som huvudingrediens. Är du, eller känner du, en ungdom som är påhittig och gillar att laga mat? Gå med i tävlingen! Missa inte heller Ungmarthas höstmöte, som hålls den 28.10 kl. 17.30 i Marthaköket på Medelhavsgatan 14, Helsingfors. Anmäl ditt deltagande till ung(at)martha.fi eller 044 280 6813 senast 21.10.2019.

  Gunnel Englund är årets matkulturstipendiat

  Gunnel Englund, jordbrukare, odlare och mathantverkare har utsetts till årets matkulturstipendiat! Läs en intervju med Gunnel på martha.fi. 

  Här finns Marthaförbundets rådgivare

  Under oktober och november reser vi runt i södra Finland, i Österbotten och på Åland. 

  • Projektkoordinator Ida Haapamäki besöker Åland och Kimito och föreläser om en hållbar garderob och organisering i hemmet. 
  • Hushållsrådgivare Solveig Backström håller kurser och ger hushållsrådgivning i Vålax, Borgå (11.10, 22.10, och 8.11) Karis (11.11 och 14.11) samt Pargas (9.11). 
  • Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar talar om Ungas ekonomi på Luckan i Kyrkslätt den 25.10 kl 12.50. Vardagsekonomi föreläser hon om i Åbo svenska församling, Aurelia 30.10, och i Grankulla bibliotek 5.11 klockan 18.
  • Projektledaren för Giftfritt dagis, Sofia Grynngärds, föreläser och håller kurser i Malax (24.10 och 6.11), Helsingfors (28.10), Tenala (29.10) samt Jakobstad (5.11).
  • Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson håller sina ordinarie kurser i Helsingfors. 

  Save the dates... 

  30.10  Föreläsning: Organisering i hemmet- hushålla med dina privata resurser, Åland
  4.11 
  Föreläsning: En hållbar garderob i en organiserad klädskrubb, Dragsfjärd.

  21.11 Föreläsningshelhet, två kvällar: Att orka. Vasa. 

  Se alla artiklar