Medlemsnytt januari 2021

Medlemsnytt januari 2021

I det här medlemsbrevet får du inspiration på teman för kommande marthamöten och värmande vinterrecept. Dessutom berättar vi om ett nytt poddsamarbete med temat privatekonomi.

Vinterhälsning från verksamhetsledaren

Hej bästa martha, januari är här och snön omfamnar nu vår natur. Ta vara på de fina dagarna då solen tittar fram. 

Jag ser fram emot ett år med annorlunda marthaverksamhet. Det blir digitala lösningar, hybridlösningar och förhoppningsvis snart igen fysiska möten där vi får träffas och skratta tillsammans.

Vi gjorde ett historiskt beslut på höstmötet 21.11.2020 då vi antog Marthaförbundets nya stadgar. Nu gäller det att och jobba vidare inom organisationen och stärka föreningsnivån och skapa nya modeller för att samverka. Mer information om verksamhetsplanen 2021 som godkändes på höstmötet hittar du här. 

Jag önskar dig en fin fortsättning på året, 
Annika

Vill din krets eller förening boka in en distanskurs med Marthaförbundets personal?

Kanske ni är intresserade av få veta mera om skogen som en källa till välmående, smarthfisk eller plastbantning. En lista på de kurser Marthaförbundets personal erbjuder våren 2021 hittas här: Föreningar och kretsar kan boka in kurser med Marthaförbundets personal. Kurserna ordnas i första hand digitalt till följd av coronasituationen.
 

Välj bland våra inspirationspaket och diskussionsförslag för marthamöten 

I Marthas inspirationspaket har vi samlat material som hänger ihop med ett visst tema, så att ni på ert marthamöte har material att utgå från. Bekanta dig gärna med inspirationspaketen och fundera på hur just din krets eller förening kan bygga upp ett marthamöte med tema skogen, hållbart klädtänk, beredskap 72 h eller Tack för maten. Inspirationspaketen hittas här:  

Marthas inspirationspaket ger tips på tema för marthamötet


Nytt poddsamarbete mellan En euro i taget & Äta sova spara

Marthaförbundet och projektet En euro i taget deltar i podcasten Äta sova spara. Ett nytt avsnitt publiceras varje måndag, de två första avsnitten hittas här: 

I det första avsnittet diskuterar Ronja och Ida från Äta sova spara-podden tillsammans med Marina från Marthaförbundet om vikten av att prata om pengar.

Avsnitt 1: Prata om pengar!

Avsnitt två handlar om vad det kostar att leva och vad man behöver beakta då man flyttar hemifrån.  

Avsnitt 2: Det här ska du tänka på innan du flyttar hemifrån

Engagera dig som matlustvolontär

Ensamhet bland äldre var ett problem redan innan pandemin, och är ännu mer akut i dagsläget. Med gemensamma krafttag är det fullt möjligt för oss att råda bot på detta. Det vill projektet Matlust bidra till genom att utbilda så kallade matlustvolontärer. Är det möjligt att tryggt engagera sig som volontär och göra en insats för seniorer, även under en rådande pandemi? Absolut är det. Den 26 januari ordnas en volontärutbildning, som denna gång riktar sig till hela Svenskfinland. Läs mera och anmäl ditt intresse att bli en så kallad Matlustvolontär: Vill du bli Matlustvolontär?

En bärbar dator, block, pennor och kaffekopp på ett skrivbord

Dags att lämna in motioner

Finns det någon aktuell fråga som Marthaförbundet borde engagera sig i? Senast 27.3.2021 går det bra att lämna in förslag till motioner som behandlas på Marthaförbundets årsmöte i april. Alla motioner lämnas in via distrikten. Distrikten kan lämna in motioner via detta formulär i Lyyti:

Lämna in en motion 2021


Föreningens årsmöte ska hållas även under undantagsförhållanden

Trots rådande coronaläge ska varje förening hålla sitt årsmöte med alla de punkter som räknas upp i stadgarna. Pappersarbetet, granskningar och övrig byråkrati är densamma även om föreningens verksamhet varit minimal eller annorlunda. Det är onekligen svårare att genomföra mötena men de behöver hållas inom utsatt tid för att hela organisationens arbete ska kunna utföras. För dem som kan tänka sig att hålla digitala möten står Marika Danielsson (marika.danielsson@martha.fi, 044 735 4971) till tjänst med hjälp och stöd. I annat fall behöver man kolla upp hur de rådande restriktionerna ser ut på den egna orten för att se om det är möjligt att träffas inomhus med avstånd eller utomhus, med behövliga skydd och åtgärder. Frågor kring möten kan riktas till Jessica Åhman (jessica.ahman@martha.fi, 044 280 6609).

Save the dates... (med reservation för förändringar)

27.1 digital föreläsning: Välj smarthfisk, rädda Östersjön

9.2 digital föreläsning: Att spara till, köpa och äga sin första bostad

17.2–3.4 Ekofasta

I mars ordnas en digitala föreläsningar med temat Spara och placera, en annan med temat Kvinna och ekonomi. Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om dessa föreläsningar samt om övriga kommande evenemang. 


Goda soppor som värmer en vinterdag 

Soppa är bra vardagsmat. Här tipsar vi om en nudelsoppa med asiatisk kryddning, en purésoppa på årets grönsak pumpa och blåbärssoppan som är en klassiker i skidspåret.  

Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

Se alla artiklar