Nudelsoppa med tofu, trattkantareller och ägg
Ingredienser
4 portioner
Buljong: |
|
---|---|
200 g | svamp |
1 tsk | chiliflakes |
2 | vitlöksklyftor |
2 cm | ingefära |
2 msk | soja |
1 msk | sesamolja |
1 ½ l | vatten |
Marinerad svamp: |
|
---|---|
150 g | svamp, gärna trattkantareller |
5 msk | soja |
½ | röd chili |
1 | vitlöksklyfta |
1 cm | ingefära |
1 tsk | socker |
färsk koriander |
Nudelsoppa: |
|
---|---|
marinerad svamp | |
buljong | |
4 | portioner risnudlar |
2 | kokta ägg |
ca 300 g | marinerad tofu |
kål, gärna kinakål eller vitkål | |
2 | vårlökar |
färsk koriander | |
sesamolja |
Buljong:
- Finriv ingefäran och vitlöken, hacka svampen i mindre bitar.
- Hetta upp en kastrull med sesamolja och tillsätt ingefäran, vitlöken och chiliflakes. Låt steka i nån minut utan att det bränns. Tillsätt svampen och låt steka lite till.
- Häll på vatten och soja och låt koka under lock i minst en halvtimme men gärna upp mot två timmar. Sila buljongen och smaka av med salt.
Marinerad svamp:
- Skiva chili tunt, finriv ingefära och vitlök och blanda ihop med soja och socker. Skär svampen i mindre bitar och blanda med marinaden. Riv även ner koriander i marinaden.
Soppan:
- Koka äggen i 5 minuter och 30 sekunder och kyl ner direkt i iskallt vatten.
- Strimla kålen och lägg i iskallt vatten för att få den riktigt krispig.
- Skär tofu i bitar och stek i sesamolja tills den får fin yta. Skiva vårlöken tunt och hacka koriandern mindre.
- Koka nudlarna enligt förpackningen och lägg nudlarna portionsvis i skålar.
- Häll på den varma buljongen så det täcker nudlarna. Skala och dela äggen, lägg på resten av ingredienserna till nudelsoppan och droppa över sesamolja.
