Pumpasoppa
Ingredienser
1
pumpa (1 l tärnat fruktkött)
1
lök
1
vitlöksklyfta
1 ½ msk
olja
1 krm
chiliflakes
2 dl
kokosmjölk
5 dl
vatten
1
buljongtärning (kyckling eller grönsak)
½ tsk
salt
1 msk
limesaft
½ msk
riven ingefära
Tillbehör
Räkor/rökt eller gravad fisk/kikärter/kryddig korv/rökt renkött
Strimlad kålrabbi/grovriven morot/finhackat äpple
Frön/nötter/mandlar
Så gör du
- Halvera pumpan och gröp ur den.
- Placera pumpahalvorna stadigt mot skärbrädet och skär bort skalet. Var försiktig för skalet är hårt.
- Skär pumpaköttet i tärningar och mät upp 1 liter. Pumpatärningar som blir över kan frysas in. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Värm olja i en kastrull. Tillsätt chiliflakes, lök, vitlök och pumpa. Låt fräsa en stund under omrörning.
- Tillsätt vatten, kokosmjölk, buljongtärning och salt. Låt koka under lock cirka 15 minuter tills pumpaköttet känns mjuk.
- Mixa soppan slät med en stavmixer. Var försiktig då soppan är het.
- Skala och riv ingefäran fint (på det mindre bettet). Pressa limesaft. Tillsätt i soppan. Smaka!
- Förbered tillbehören.
