Medlemsnytt augusti 2019

Medlemsnytt augusti 2019

Vilken höst! Marthornas 120-årsjubileum kulminerar i den ena festligheten efter den andra och höjdpunkten på året, Marthatorget, ordnas redan om några veckor.


Marthatorget i Helsingfors 14.9

Jubileumsårets festliga storsatsning Marthatorget firas på Senatstorget i Helsingfors den 14 september klockan 10–16. Dagen är fullspäckad av spännande program, härlig säsongsmat, underhållning – och massor av marthakunskap kring torgets sju temaområden. Passa på att ta del av marthornas bästa råd kring trädgårdsskötsel, skördesäsongen, naturkosmetik, mat och mycket annat. Upp till 15 000 deltagare väntas – kom med, du också!

Läs allt om Marthatorget

Psst..! Vi söker frivilliga som ställer upp med att til exempel guida folk rätt på torget, hålla torget snyggt och värva nya medlemmar. Passen är cirka två timmar långa. Kan du tänka dig att ställa upp? 

Marthagudstjänst i Åbo domkyrka 8.9

Ytterligare en av jubileumsårets festligheter är Marthagudstjänsten i Åbo domkyrka söndagen den 8 september 2019 klockan 10–11. Kom med och njut av en festlig höstdag tillsammans med hundratals andra marthor! Efter gudstjänsten blir det självklart kaffe och bulle på kyrkbacken.

Gudstjänsten sänds direkt i Yle TV1 samt i Yle Radio 1 klockan 10–11. På Yle Vega sänds gudstjänsten med start klockan 13.03. Dessutom sänds gudstjänsten på virtuaalikirkko.fi, där den kan ses också i efterhand. Foto: Visit Turku/ Jule Berlin

Smaka på skogen – matkulturdagen firas i Borgå den 9 oktober

Skogen som skafferi, det är temat för den finlandssvenska matkulturdagen i år. Kom med och njut av en skogsinspirerad trerätters middag på stämningsfulla Kiala gård i Borgå den 9 oktober klockan 17.30. Vi firar lanseringen av matkulturmagasinet, tillkännager årets matkulturstipendiat och tar del av föreläsningar och annat program. Gratis busstransport till och från Borgå centrum. Pris: 25 euro för marthor. Läs mer och anmäl dig här.

Matkulturmagasinet 2019: Skogens smaker

I början av oktober utkommer årets matkulturmagasin som fokuserar på hur vi bättre kan ta till vara allt det goda som skogen har att ge. Med säsongerna i huvudrollerna lyfter vi fram skogens alla smaker. Från klassikersvampar som trattkantarell och Karljohan till vilda smakrika växter, såsom rallarros och älgört. Tillika gamla blåbärsfavoriter och nya läckerheter från Marthaförbundets kurser och skogsvandringar under de senaste åren. Och precis som tidigare år bjuder vi på ett tjugotal recept på temat, i år framtagna av förbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson. Redaktör för magasinet är Karin Lindroos.

Ungmartha vill ha ditt bästa skogsrecept – vinn en restaurangkväll

Även UngMartha uppmärksammar matkulturdagen den 9 oktober och utlyser en recepttävling med temat Skog. Tävlingen riktar sig till högstadieelever och andra matlagningsintresserade grupper på två till fem personer, där minst hälften av deltagarna är under 18 år. Recepttävlingen börjar den 9 oktober och bidragen lämnas in senast i slutet av april 2020.  

Huvudingrediensen ska ha sitt ursprung i skogen och hela processen ska vara förankrad i Marthas matvision. Vinnargruppen får en trerättersmiddag på restaurang samt varsin Marthas kokbok. De som kommer tvåa och trea får varsin Marthas kokbok och övriga deltagarpriser lottas ut bland alla som skickat in tävlingsbidrag. Läs mer om tävlingen och hur du kan delta på martha.fi.

 • Frågor? Kontakta Elise Hindström på Ungmartha, elise.hindstrom (at) martha.fi, tfn 044 280 6813.

Säg hej till våra nya medarbetare

På Marthakontoret på Busholmen finns flera nya ansikten i höst.

Maja-Stina Andersson (t.v.) är vår nya kommunikatör och kommer till Marthaförbundet från dagstidningen HBL. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar är tillbaka från sin moderskapsledighet och fortsätter sitt arbete inom projektet Hållbar vardag. Dessutom har vi förstärkning av läraren i småbarnpedagogik och magistern i kommunikation Maria Saloranta (t.h.) som jobbar som sakkunnig i miljö- och kemikaliefrågor inom projektet Giftfritt dagis. Läs mer om Maja-Stina och Maria på martha.fi. 

Vardagsinspiration på nya martha.fi 

Marthas webbsajt har fått ett helt nytt utseende i våras. På martha.fi hittar du senaste nytt från marthavärlden, massor med goda recept i säsong och pratiska råd som underlättar din vardag. Hoppas du ska trivas och hitta mycket vardagsinspiration hos oss!

Vill ni ha en egen hemsida?

Vill ni ha en egen sajt? Distriktens, föreningarnas och kretsarnas webbsidor har fått en ny design i samma stil som martha.fi under sommaren, men fungerar fortfarande med verktyget Digistoff. Om ni inte redan har en webbsida rekommenderar vi att passa på att beställa en nu! En webbsida för föreningen eller kretsen gör det lättare för nya medlemmar att hitta information om verksamheten. Har du frågor om nya martha.fi eller distriktens, föreningarnas och kretsarnas webbsidor? Kontakta kommunikatören Maja-Stina Andersson, maja-stina.andersson (at) martha.fi

  Höstmöte i Helsingfors 23.11

  Höstmötet hålls lördagen den 23 november 2019 i Victoriasalen (Kvarteret Victoria), Medelhavsgatan 14 B, Helsingfors. Själva höstmötesprogrammet inleds klockan 11 med lunch och fullmaktsgranskning varpå mötet öppnas klockan 12. Observera att alla fullmakter skickas in på förhand, närmare instruktioner kommer senare. I samband med höstmötet ersätts ombudens lunchkostnader (ej resor, dem står respektive distrikt/förening för) och centralstyrelsens kostnader ersätts i vanlig ordning. Den officiella kallelsen till höstmötet går ut senast två veckor före mötet.

  • Frågor? Kontakta organisationskoordinator Jessica Åhman, jessica.ahman (at) martha.fi, tfn 044 280 6609. 

  Ny ansökningstid för föreningsstödet 2020

  Ansökningstiden för föreningsstöden 2020 har ändrats och infaller under tiden 1–30.11.2019, alltså inte i februari som under tidigare år. Stöden utbetalas sedan i början av år 2020. Närmare uppgifter om ansökningsförfarande, kriterier och prioriteringar samt tidtabeller skickas under hösten till alla marthaföreningar och finns också tillgängliga här

  • Frågor? Kontakta organisationskoordinator Jessica Åhman, jessica.ahman (at) martha.fi, tfn 044 280 6609.

  Renoveringsbidrag för föreningshus

  Ansökningstiden för renoveringsbidrag för föreningshus har börjat. Bidragsansökan görs elektroniskt och sänds till Finlands Hembygdsförbund senast 30.9.2019. Närmare anvisningar för ansökan finns här. Också specialbidrag för konditionskartläggningar kan sökas, då med en blankett som du hittar på Finlands Hembygdsförbunds webbplats.

  Save the date: Köp av bonden!-dagen 14.9

  Under Köp av bonden!-dagen den 14 september slår gårdar och matproducenter runt om i landet upp sina dörrar för besökare. Då har även du möjlighet att köpa närproducerade livsmedel direkt av producenten. För information om gårdar nära dig och deras öppettider gå in på ostatilalta.fi/sv/sok-gardar/.

  Save the dates – hösten 2019

  • 2.9 Årets Fredrika Runeberg-stipendiat utses, Borgå
  • 4.9 Finländska matens dag firas för första gången
  • 8.9 Jubileumsgudstjänsten i Åbo – läs mer
  • 14.9 Marthatorget i Helsingfors – läs mer
  • 9.10 Matkulturdagen firas med middag på Kiala gård i Borgå, anmäl dig redan nu till en kväll med skogen som tema
  • 11.10 Internationella äggdagen
  • 16.11 Klädbytardagen
  • 23.11 Förbundets höstmöte på Busholmen i Helsingfors

  Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer i september, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
  Se alla artiklar