Medlemsnytt april 2021

Medlemsnytt april 2021

I månadens medlemsnytt fokuserar vi på hållbar stil, vilda växter och ekonomikunskap för unga. Dessutom tipsar om kommande föreläsningar och kurser.

Tänk hållbart kring kläder 

Den här veckan har Marthaförbundet utmanat alla att agera ansvarsfullt och minska textilavfallet. I samband med kampanjen Nya garderoben har vi publicerat såväl tankeväckande artiklar som praktiska tips och inspiration för dig som vill lappa och laga för att ge kläderna längre liv. Läs till exempel följande artiklar: 

Kläddesignern som talar sig varm för hållbara kläder

Bli en ansvarsfull konsument

Nyckeln till din egen stil

Lappa hål i favoritjeansen

Sy en trosa av en avlagd t-tröja


Matilda Hassel

Matilda Hassel är ny projektledare på Marthaförbundet

"Vi alla är olika, och att våra ekonomiska situationer kan variera stort under livets gång. Många har inte koll på hur privatekonomin fungerar eller vad de har för alternativ i olika situationer – det hoppas jag kunna hjälpa till att förbättra hos unga". Det säger Matilda Hassel som i april började som t.f. projektledare för En euro i taget. Hon kommer att jobba med allt från gymnasieklasser till personer i kris för att hjälpa dem med privatekonomin och med att hitta lösningar för en hållbar framtid. Läs mera här: Vill få unga att se på sin ekonomi med nya ögon

Ekonomisk rådgivning för unga

Är du eller har du en ung person i din närhet som skulle ha nytta av att se över sin ekonomi tillsammans med en ekonomirådgivare? Projektet En euro i taget ger digital personlig rådgivning i form av två träffar med en ekonomirådgivare. Vem kan nytta av ekonomisk rådgivning? Vem som helst! Vi ger rådgivning med låg tröskel, både för att stöda i problemsituationer och motivera den unga. Kanske vill den unga börja bostadsspara, eller kanske har den unga svårt att få pengarna att räcka till månadens alla räkningar? I båda situationerna kan vi hjälpa till. Ta kontakt med ekonomi@martha.fi eller skriv på Whatsapp 044 4919 210. Du kan även boka in en tid i den elektroniska kalendern som hittas på projektets webbsida: En euro i taget

Miljöfrågor och katastrofberedskap temat för NKF:s seminarium

28 april ordnar NKF ett digitalt seminarium med temat Miljöfrågor och katastrofberedskap. Seminariet hålls kl. 18.00–20.30 finsk tid. Roosa Mikkola som leder Marthaförbundets projekt Östersjön 2.0 föreläser om nyttan ur havet i ett föränderligt klimat. Övriga föreläsningar om naturkris och miljöfrågor, när är det kris och vad kan jag göra, samt naturfaror, beredskap och förebyggande arbete i ett föränderligt klimat. Ingen förhandsanmälan – zoomlänken för deltagare och övrig information om seminariet hittas här: NKF digitalt seminarium – miljöfrågor och katastrofberedskap.

Pssssst .... har du inte fått någon faktura?

Om du är medlem och ännu inte har fått din medlemsfaktura för år 2021: hör av dig till Marika Danielsson (e-post: marika.danielsson@martha.fi eller tfn: 044 735 4971). 

Kurser och föreläsningar på kommande 

24.4 Marthaförbundets årsmöte 2021

27.4 Digital föreläsning: Volontärutbildning inom projektet Matlust

28.4 NKF: Digitalt seminarium – Miljöfrågor och katastrofberedskap

5.5 Digital föreläsning: Inför pensionen – förbered dig ekonomiskt 

11.5 Digital föreläsning: Skadliga ämnen i barns vardag – distansföreläsning

25.5 Digital föreläsning: Volontärutbildning inom projektet Matlust

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om kurser, föreläsningar och övriga kommande evenemang. 

Högsäsongen för vilda växter närmar sig 

Vi går mot gröna tider, och beroende på var du bor kanske du redan har plockat de första nässlorna eller kirskålsbladen. Läs våra tips på hur du piffar maten med vilda gröna blad:

Vår på tallriken 

Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

Se alla artiklar