• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Surdegsgalette med potatis och nässlor

Surdegsgalette med potatis och nässlor
Över 60 min

Ingredienser


2 1/2–3 dl
vetemjöl
1 dl
spelt- eller rågmjöl
1/2 tsk
salt
2 tsk
socker
120 g
rumsvarmt smör
1 dl
aktiv surdeg

Fyllning

1 burk (150 g)
crème fraiche
1–2
vitlöksklyftor
4–5
potatisar
1/2 dl
torkade eller färska nässlor
2 msk
olivolja
salt & peppar
1
ägg för pensling
gräslök

Picklad rödlök

1/2 dl
ättika
1/2 dl
socker
1 1/2 dl
vatten
1
rödlök

Så gör du:


  1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål med en visp.
  2. Tillsätt det rumsvarma smöret och nyp ihop degen.
  3. Blanda i surdegen och rör om ordentligt så allt blandas ihop.
  4. Forma degen till en boll och packa in i plast eller i en lufttät burk. Låt stå i rumstemperatur i sju timmar. Lägg degen i kylen över natten.

Picklad rödlök


  1. Skär en rödlök i tunna skivor och lägg i en burk med lock.
  2. Värm upp ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp. Låt svalna en stund och häll sedan lagen över rödlöken.
  3. Låt stå i kylen mellan en timme och tre dagar.

Fyllning


  1. Blanda ihop crème fraiche med pressad vitlök och smaksätt med salt och peppar. Skiva potatisen fint med mandolin eller skär i möjligast tunna skivor.
  2. Kavla degen till ett tunt runt botten (diameter cirka 35 cm) och överför till på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Bred ut crème fraiche över bottnen och lämna cirka 5 cm tomt längs kanten. Lägg potatisskivorna över crème fraichen och strö över torkade nässlor. Ringla över lite olivolja, salta och peppra lätt. Vik in kanten över fyllningen och pensla den med ägget. Grädda i 220 grader i 20–30 minuter.
  4. Servera med picklad rödlök.

MARTHA
TIPSAR

Grundrecept på surdeg hittas här.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Kulturspannmål
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surdegsgalette med potatis och nässlor

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet