Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Surdegsgalette med potatis och nässlor

Surdegsgalette med potatis och nässlor

Ingredienser


2 ½–3 dl
vetemjöl
1 dl
spelt- eller rågmjöl
½ tsk
salt
2 tsk
socker
120 g
rumsvarmt smör
1 dl
aktiv surdeg

Fyllning:

1 burk (150 g)
crème fraiche
1–2
vitlöksklyftor
4–5
potatisar
½ dl
torkade eller färska nässlor
2 msk
olivolja
salt & peppar
1
ägg för pensling
gräslök

Picklad rödlök

½ dl
ättika
½ dl
socker
1 ½ dl
vatten
1
rödlök

Gör så här:


  1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål med en visp. Tillsätt det rumsvarma smöret och nyp ihop degen. Blanda i surdegen och rör om ordentligt så allt blandas ihop. Forma degen till en boll och packa in i plast eller i en lufttät burk. Låt stå i rumstemperatur i sju timmar. Lägg degen i kylen över natten.

Picklad rödlök


  1. Skär en rödlök i tunna skivor och lägg i en burk med lock. Värm upp ½ dl ättika, ½ dl socker och 1½ dl vatten tills sockret lösts upp. Låt svalna en stund och häll sedan lagen över rödlöken. Låt stå i kylen mellan en timme och tre dagar.

Fyllning:


  1. Blanda ihop crème fraiche med pressad vitlök och smaksätt med salt och peppar. Skiva potatisen fint med mandolin eller skär i möjligast tunna skivor.
  2. Kavla degen till ett tunt runt botten (diameter cirka 35 cm) och överför till på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred ut crème fraiche över bottnen och lämna cirka 5 cm tomt längs kanten. Lägg potatisskivorna över crème fraichen och strö över torkade nässlor. Ringla över lite olivolja, salta och peppra lätt. Vik in kanten över fyllningen och pensla den med ägget. Grädda i 220 grader i 20–30 minuter.
  3. Servera med picklad rödlök.


MARTHA
TIPSAR

Grundrecept på surdeg hittas här.

Kategorier

  • Recept
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Middag
  • Spannmål
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surdegsgalette med potatis och nässlor

Detta kan intressera dig

Asiatiska strömmingsbullar

Asiatiska strömmingsbullar

Recept
Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Recept
Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Recept
Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet