Potatistårta med rabarberfyllning
Ingredienser
Botten |
|
---|---|
150 g | smör |
150 g | kokt potatis |
150 g | vetemjöl |
½ dl | mandelspån |
Fyllning |
|
---|---|
½ l (300 g) | rabarber i bitar |
¾ dl | socker |
½ dl | vatten |
1 msk | potatismjöl |
½ tsk | kardemumma |
2 dl | vispgrädde |
1 tsk | vaniljsocker |
1 msk | socker |
Så gör du
- Koka potatisen mjuk. Riv den fin. Blanda smör, vetemjöl och potatis till en deg.
- Dela degen i tre bitar och kavla ut runda bottnar på bakplåtspappret, cirka 20 cm i diameter. Nagga bottnarna. Fördela mandelspån på bottnarna och kavla över så de fastnar.
- Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills bottnarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Fyllning
- Blanda rabarber, kardemumma, vatten och socker i en kastrull. Koka tills rabarbern känns mjuk, men inte sönderkokt. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll i rabarberblandningen. Ta bort från plattan och låt den svalna.
- Vispa grädden och smaksätt med socker och vaniljsocker.
- Fyll tårtan med rabarberkompott och grädde strax innan servering. Bottnarna går lätt sönder så hantera dem försiktigt. Servera genast. Du kan även använda äppelmos, lemon curd eller plommonsylt som fyllning.
