Laga energismart mat i mikron
                          Energipriserna stiger, vad kan vi som konsumenter göra i hemmet? Varför inte snegla mot mikrovågsugnen och börja kocka energieffektivt!
Bor du i ett litet hushåll? Vill du ta tillvara höstens skörd, men har svårt att få allting uppätet? Då kan det vara smart att göra en lite mindre mängd och tillaga den i mikron. Det kan dessutom vara mer energieffektivt, så länge vi inte lagar för stora satser. Hemlagat frukt- och bärmos är gott på gröt, fil och pannkaka. Testa två snabba och goda varianter som tillagas i mikrovågsugn.
- Hur energismart är det egentligen att använda mikro? Det beror på hurudana köksapparater du i övrigt har. I regel är en induktionsspis bättre än en keramisk spis. Ugnen drar speciellt mycket energi i uppvärmningsskedet, men en redan uppvärmd ugn har redan förbrukat mycket energi: använd gärna eftervärmen isåfall för uppvärmning, eller tillred flera rätter samtidigt.
 - Använd ett mikrolock för effektiv uppvärmning.
 
- Speciellt små portioner lönar det sig att värma upp i mikron I stället för i ugnen eller på spisen, där är energispareffekten som störst.
 - Små mängder vatten kan du värma upp i mikron. För större mängder bör du använda vattenkokare eller kastrull på spis.
 
TIPS! De här rätterna kan också tillagas i mikro:

Äppel- eller päronmos i mikro
Cirka 350 g inhemska äpplen eller päron 
½ dl vatten 
1–2 msk socker 
Gör så här:
- Skala och skär äpplen eller päronen i bitar. Sätt frukten och vattnet i en mikrosäker skål, exempelvis en glasskål.
 - Tillaga frukten i cirka 800W i 5 minuter, rör om efter halva tiden och var försiktig, moset blir hett i mikrovågsugnen. Använd också grytlappar då skålen kan ha blivit het.
 - Tillsätt önskad mängd socker och mosa med gaffel.
 - Låt svalna och servera till plättar, pannkaka, fil, yoghurt eller gröt.
 

Vinbärscurd i mikro
150 g		vinbär (färska eller upptinade) 
100 g		socker 
1 		ägg 
25g 		smör 
Gör så här:
- Sätt vinbären i en mikrosäker skål, och hetta upp i 1-2 minuter tills bären mjuknat. Pressa bären genom en trådsil*.
 - Blanda ägg och socker i den silade vinbärssaften. Tillaga blandingen 5-6 minuter i mikron på full effekt (800W), rör om med en minuts mellanrum tills krämen tjocknat.
 - Rör i smöret i den heta krämen, och låt svalna innan servering.
 
Bärskalen kan du använda i t.ex. bröd- eller kexdeg.