• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön

Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön
Över 60 min

Ingredienser


4 portioner


Svartrot

500 g
svartrot
5
vitlöksklyftor
1 msk
rybsolja
en nypa salt
svartpeppar

Sås med brynt smör

50 g
smör
2 dl
vispgrädde
1/2
ekologisk citron (saft och skal)
salt

Picklad kålrabbi

1
kålrabbi (ca 400 g)
1/2 dl
ättika
1 dl
socker
2 dl
vatten
en nypa salt

Poppade senapsfrön

2 msk
senapsfrön

Gör så här


  1. Börja med att pickla kålrabbin. Rör ihop vatten, ättika, socker och salt i en skål tills sockret löst upp sig. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor med mandolin. Sätt kålrabbin i en burk med lock och häll över ättikslagen. Låt stå minst 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Pressa vitlöksklyftorna med ett knivblad och avlägsna skalet. Skala svartrötterna och skär i lagom stora bitar. Lägg svartroten och vitlöken i en ugnsform och ringla över olja, salt och peppar. Baka i ugn i cirka 30 minuter eller tills rötterna är mjuka.
  3. Tillaga såsen genom att först bryna smöret. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme och rör om tills smöret får en nötig doft och gyllenbrun färg. Tillsätt grädden och låt sjuda på svag värme. När såsen har tjocknat något tillsätts skalet och saften av en halv citron. Smaka av med salt.
  4. Rosta senapsfrön i en torr panna på medelhög värme tills de börjar poppa. Använd ett lock och skaka om pannan under tiden. Se efter så att de inte bränns.
  5. Servera svartroten med såsen och den picklade kålrabbin. Toppa med senapsfrön och dekorera gärna med ärtskott.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet