Fira den finländska matens dag med kåldolmar och äppelpaj

Fira den finländska matens dag med kåldolmar och äppelpaj

I år firas den finländska matens dag för andra gången. 4 september är dagen då vi dukar upp husmanskost tillredd på enbart inhemska ingredienser.

Menyn är framtagen av Elisabeth Eriksson som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet.

– Kåldolmar är goda, höstiga och lätta att laga. Dessutom är kål en förmånlig råvara som alltid finns tillgänglig men som är extra färsk och fin på hösten. Kåldolmar är visserligen en maträtt som delar folks åsikter, men det är värt att ge dem en chans för det är husmanskost som bäst.

Traditionellt fylls kåldolmarna med köttfärs och ris, men vi har använt pärlkorn som är ett inhemskt alternativ.

– Kåldolmarna kan också fyllas med riven kokt potatis om man råkar ha rester.

De vegetariska kåldolmarna är fyllda med svamp.

– Vi använde kokta riskor och kantareller, men det går utmärkt att fylla dem också med andra svampar. Dessutom kan man variera fyllningen, till exempel blir det gott med finriven morot, lök och mycket kryddgrönt.

Bästa tipset för den som ogillar lukten av kokt kål är att tillsätta lite citronsaft eller en skvätt ättika i kokvattnet. Av ett stort kålhuvud får man cirka 20 kåldolmar. Kåldolmarna kan frysas ner eller förvaras i kylskåp.

Då ugnen en gång värms upp passar det bra att baka en äppelpaj. I Marthas recept finns äppel i både degen och som fyllning, vilket gör pajen väldigt saftig. Dessutom innehåller degen havreflingor som passar bra ihop med äppel.

Se alla artiklar