Kåldolmar
                        
                            
                        
                        Över 60 min
                    
                                Ingredienser
cirka 20 stycken
1
 kålhuvud, cirka 2 kg
                    vatten
                    1 msk
 salt
                    Fyllning
1 stor
 lök
                    1 msk
 smör eller olja
                    1 ½ dl
 pärlkorn
                    4 dl
 vatten, gärna kokvatten från kålen
                    400 gram
 köttfärs
                    1
 ägg
                    ca ½ liter
 kål, kokt och finskuren
                    ½ tsk
 salt
                    ½ tsk
 krossad svartpeppar
                    1 msk
 mejram
                    Till stekningen
2 msk
 smör
                    2 msk
 sirap
                    1 dl
 buljong
                    Så gör du:
- Gröp ur stamdelen på kålhuvudet. Placera hela huvudet i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och tillsätt salt.
 - Låt koka tills de yttersta bladen börjar mjukna och lossna därefter de hela yttersta 20 mjuka bladen. Låt rinna av. Bred ut dem på ett stort skärbräde eller arbetsbordet. Spara kokvattnet.
 
Fyllningen:
- Koka kornpärlorna mjuka i kokspadet och låt dem rinna av.
 - Finhacka löken och fräs i olja eller smör.
 - Blanda samman köttfärsen, kryddorna, löken, kornet, ägget och den överblivna kokta kålen. Smaka av genom att göra ett stekprov på fyllningen.
 - Lyft 2 matskedar av fyllningen på varje kålblad och vik ihop till ett tätt paket.
 - Placera kåldolmarna på en smord ugnsfast form och klicka över lite smör och ringla över sirap. Grädda i 220 graders värme 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader. Ös under gräddningen med buljong. Om du vill kan du ännu ringla över en skvätt grädde. På så vis har du en skysås till kåldolmarna.
 - Servera med god potatis och rårörda lingon.