• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kåldolmar

Kaldolmar foto hf w
Över 60 min

Ingredienser


cirka 20 stycken


1
kålhuvud, cirka 2 kg
vatten
1 msk
salt

Fyllning

1 stor
lök
1 msk
smör eller olja
1 ½ dl
pärlkorn
4 dl
vatten, gärna kokvatten från kålen
400 gram
köttfärs
1
ägg
ca ½ liter
kål, kokt och finskuren
½ tsk
salt
½ tsk
krossad svartpeppar
1 msk
mejram

Till stekningen

2 msk
smör
2 msk
sirap
1 dl
buljong

Så gör du:


  1. Gröp ur stamdelen på kålhuvudet. Placera hela huvudet i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och tillsätt salt.
  2. Låt koka tills de yttersta bladen börjar mjukna och lossna därefter de hela yttersta 20 mjuka bladen. Låt rinna av. Bred ut dem på ett stort skärbräde eller arbetsbordet. Spara kokvattnet.

Fyllningen:


  1. Koka kornpärlorna mjuka i kokspadet och låt dem rinna av.
  2. Finhacka löken och fräs i olja eller smör.
  3. Blanda samman köttfärsen, kryddorna, löken, kornet, ägget och den överblivna kokta kålen. Smaka av genom att göra ett stekprov på fyllningen.
  4. Lyft 2 matskedar av fyllningen på varje kålblad och vik ihop till ett tätt paket.
  5. Placera kåldolmarna på en smord ugnsfast form och klicka över lite smör och ringla över sirap. Grädda i 225 graders värme i 10 minuter. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i en timme. Ös under gräddningen med buljong. Om du vill kan du ännu ringla över en skvätt grädde. På så vis har du en skysås till kåldolmarna.
  6. Servera med god potatis och rårörda lingon.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kaldolmar foto hf w

Detta kan intressera dig

D2 A4401web

Vegetarisk Wellington med svamp och nötter

Recept
D2 A4376web

Falafelbullar gjorda på ärtsoppa

Recept
Ciabatta

Glutenfri ciabatta

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet