• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kåldolmar

Kåldolmar
Över 60 min

Ingredienser


cirka 20 stycken


1
kålhuvud, cirka 2 kg
vatten
1 msk
salt

Fyllning

1 stor
lök
1 msk
smör eller olja
1 ½ dl
pärlkorn
4 dl
vatten, gärna kokvatten från kålen
400 gram
köttfärs
1
ägg
ca ½ liter
kål, kokt och finskuren
½ tsk
salt
½ tsk
krossad svartpeppar
1 msk
mejram

Till stekningen

2 msk
smör
2 msk
sirap
1 dl
buljong

Så gör du:


  1. Gröp ur stamdelen på kålhuvudet. Placera hela huvudet i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och tillsätt salt.
  2. Låt koka tills de yttersta bladen börjar mjukna och lossna därefter de hela yttersta 20 mjuka bladen. Låt rinna av. Bred ut dem på ett stort skärbräde eller arbetsbordet. Spara kokvattnet.

Fyllningen:


  1. Koka kornpärlorna mjuka i kokspadet och låt dem rinna av.
  2. Finhacka löken och fräs i olja eller smör.
  3. Blanda samman köttfärsen, kryddorna, löken, kornet, ägget och den överblivna kokta kålen. Smaka av genom att göra ett stekprov på fyllningen.
  4. Lyft 2 matskedar av fyllningen på varje kålblad och vik ihop till ett tätt paket.
  5. Placera kåldolmarna på en smord ugnsfast form och klicka över lite smör och ringla över sirap. Grädda i 220 graders värme 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader. Ös under gräddningen med buljong. Om du vill kan du ännu ringla över en skvätt grädde. På så vis har du en skysås till kåldolmarna.
  6. Servera med god potatis och rårörda lingon.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kåldolmar

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet