Elin – praktikanten i Marthaköket som drömmer om att jobba på en yacht

Elin – praktikanten i Marthaköket som drömmer om att jobba på en yacht

Elin Enqvist, 21, gjorde i november och december sin praktik på Marthaförbundet. Elin studerar på gastronomiprogrammet vid Umeå universitet för att bli måltidsarkitekt. I framtiden vill hon prova på att jobba på en yacht.

Vad gör egentligen en måltidsarkitekt och vad går studierna ut på?

En måltidsarkitekt jobbar med allt som hör till en måltid på en restaurang, det handlar om allt från ekonomi till atmosfär och dryck. I studierna betonas det hur viktigt rummet är för maten och måltiden, och hur allting hör ihop och skapar upplevelsen kring ett restaurangbesök. Jag valde att åka till Sverige och studera för att kulturen är annorlunda där än i Finland och utvecklingen har kommit längre inom mat, dryck och restaurangliv.

Största delen av studierna sitter vi i skolbänken. Men nästa kurs som inleds efter praktiken går ut på att vi driver en restaurang i skolan. Vi skapar konceptet från grunden och vi driver en popup-restaurang som är öppen i två–tre veckor.

Varför ville du göra din praktik på Marthaförbundet?

Den främsta orsaken var att jag ville se hur receptutveckling fungerar i praktiken. Ett annat alternativ jag hade var att göra praktiken på tidningen Ica buffé. Men jag valde Marthaförbundet eftersom jag då också fick se hur man jobbar på ett förbund som har många olika projekt och uppdrag, och där man tar fram recept i flera olika sammanhang.

Jag är hemma i Korsholm och min mommo var martha i 60 år, och det är nog också en anledning till att jag kom att tänka på Marthaförbundet. Min mommo bakade rågbröd så att hela frysboxen var full med bröd, och hela släkten fick bröd av henne.

Vad har du gjort under praktiken här på Marthaförbundet?

Mest har jag fått jobba med receptutveckling som jag bad om att få göra. Jag har tagit fram recept både till tidningar och till receptbanken på martha.fi. Ofta har jag utgått från mina egna idéer och egna recept jag gjort tidigare. Jag får också inspiration på sociala medier där jag följer många matprofiler. Flera gånger var det ändå så att de idéer jag hade kring Marthatänket med inhemska råvaror i säsong redan fanns som recept i Marthas receptbank, och då gällde det att utmana sig själv lite extra för att hitta på något nytt.

Jag har också varit med som kursledare och då har jag planerat inför kurstillfällena, handlat och förberett inför kurserna. Vi har till exempel bakat bullar på distans med marthor.

För vem skulle du rekommendera praktik på Marthaförbundet?

Verksamheten på Marthaförbundet är väldigt bred och mångsidig, så det passar för praktik inom många olika studieinriktningar. Förutom matsidan finns här ekonomi och ekologi, och dessutom många olika projekt, såsom Giftfritt dagis.

Det är roligt att göra praktik på ett litet förbund så får man följa med alla delar av verksamheten. Nu under pandemitider jobbar alla på distans, så under min egen praktik jag har främst fått följa med de andras jobb via digitala möten på Teams.

Hur ser dina fortsatta planer ut?

I mitten av januari åker jag tillbaka till Umeå då restaurangkursen börjar. Jag studerar nu mitt tredje och sista år. Målet jag har är att säsongsjobba på en yacht. Jag har vänner som jobbat på båtar och sagt att det är jätteroligt, och av någon anledning har jag fastnat för det. Det finns ett företag i Stockholm som ordnar introduktionskurser och hjälper en att få kontakter till kaptener. Jag har förstått att man lyckas bra om man jobbar hårt och det är jag beredd att göra.

Här några av de recept Elin tog fram under sin praktik på Marthaförbundet: 

Cheesecake med havtornsspegel

Pannacotta med citrus

Salt lingonkola med vanilj

Dessutom har Elin tagit fram flera versioner av vegetarisk bolognese.

Vill du göra din praktik på Marthaförbundet?

Du som studerar på yrkeshögskola eller högskola och är intresserad av att jobba i organisationsvärlden är varmt välkommen att göra din praktik på Marthaförbundet. Ta också kontakt om du är intresserad av att skriva slutarbete för Marthaförbundet.

Kontakta oss

Kontakta verksamhetsledare Annika Jansson om du studerar på yrkeshögskola eller högskola och är intresserad av att göra din praktik eller skriva ditt slutarbete för Marthaförbundet.

Se alla artiklar