Planera en veckomeny

Planera en veckomeny

Att planera en veckomeny kan spara både tid, pengar och energi i vardagen. Med lite framförhållning slipper du stressen över ”vad ska jag äta i dag?”, minskar matsvinnet och får mer variation på tallriken. Här får du nio enkla tips som gör matplaneringen både smidigare och roligare.

Tänk på att du behöver äta 4–5 gånger per dag för att hålla dig energisk och frisk. De viktigaste måltiderna är frukost, lunch och middag, men om du blir hungrig mellan målen kan du ha 1–2 hälsosamma mellanmål under dagen. Kom ihåg att dricka vatten mellan måltiderna.

Genom att skapa en veckomeny (och eventuellt handla på nätet) kan du undvika impulsiva inköp och onödiga frestelser i butiken. Inventera kylskåp och skafferi innan du planerar inköpen, då minskar du mängden råvaror du behöver köpa. Kolla samtidigt datummärkningen på dina varor och använd först det som snart passerar bäst före-datum. Håll utkik efter kampanjer och rabatter i butiken, och fundera över att köpa råvaror i större kvantiteter eller frysa ner dem för senare användning.

9 tips för en fungerande veckomeny:

  • Planera veckans måltider. Skriv upp vad du vill äta till frukost, lunch, middag och mellanmål. Kolla i din kalender hur många dagar du äter hemma, i skolan eller kanske behöver en matlåda med till din hobby.
  • Förbered dina måltider. Tillred vissa måltider i förväg och förvara dem i matlådor eller frys in portioner så har du snabba måltider redo under veckan. Tänk också på hur mycket tid och resurser du har för matlagning och anpassa dina måltider efter din livsstil och ditt schema.
  • Ät färgglatt. Se till att din meny innehåller en variation av näringsrika livsmedel från olika livsmedelsgrupper, inklusive grönsaker, frukt, proteinkällor som bönor, fisk och kyckling samt mejeriprodukter och fullkornsprodukter. Måltider med olika färger tenderar att vara mer näringsrika.
  • Handla smart. Kom ihåg din matbudget när du planerar din veckomeny. Inkludera prisvärda råvaror och tänk på att använda matrester för att minska matsvinn och spara pengar. Anpassa gärna menyn efter vad som är i säsong och på erbjudande.
  • Njut av säsongens råvaror. Använd säsongens färska råvaror när du planerar din meny. Säsongsbetonad mat är oftast mer näringsrik, smakrik och prisvärd. Överväg att byta ut importerade produkter mot inhemska alternativ för att stödja lokal produktion.
  • Variera med enkla basvaror. Ha alltid prisvärda basvaror hemma – t.ex. havregryn, ägg, bönor, pasta och frysta grönsaker och bär. De kan kombineras på många olika sätt.
  • Minska matsvinnet. Gör matlådor av rester eller använd dem i en ny rätt. Till exempel kan du använda ett kålhuvud till både vitkålsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör och till en snabb kålgryta.
  • Håll det enkelt. Välj recept och rätter som är enkla att laga och samtidigt ger variation i smaker och texturer. På vår webbplats www.martha.fi har vi samlat en kategori med förmånlig mat, som kan ge dig lite inspiration i din matplanering.
  • Involvera kompisar. Planera och laga mat tillsammans – billigare, roligare och ofta mer varierat.
    Veckomeny / Flytta hem
    Exempel på en veckomeny. Du hittar fler exempel på på Marthaförbundet hemsida.

    Du kan läsa mera om veckomenyn ovan här och här har vi samlat ytterligare tips för bra matvanor.
    Se alla artiklar