Årets Marthaglögg 2025: Röda vinbär med rosmarin
Varje år lanserar Marthaförbundet en traditionsenlig, hemgjord temaglögg. Årets glögg är inspirerad av höstens och vinterns friska smaker: Röda vinbär och rosmarin.
Årets Marthaglögg: Rödvinbärsglögg
(4 glas)
▪️ 8 dl utspädd rödvinbärsaft
▪️ 2 dl äppelmust
▪️ 2 msk honung
▪️ 5-10 cm färsk ingefära, skivad
▪️ 2 kanelstänger
▪️ en halv vaniljstång
▪️ några kvistar färsk rosmarin
Häll rödvinbärsaft i kastrullen. Tillsätt äppelmust, honung, skivad ingefära, kanelstänger, vanilj och rosmarin. Låt glöggen sjuda på låg värme minst 15 minuter. Låt smakerna mogna!
Sila av eller plocka upp bitarna av ingefära, kanel- och vaniljstång och rosmarin. Servera glöggen varm i glas, gärna med en liten rosmarinkvist.
Här hittar du tidigare års Marthaglöggar
▪️ Årets marthaglögg 2024: Äppel och hjortron
▪️ Årets marthaglögg 2023: Lingon och mousserande vin
▪️ Årets marthaglögg 2022: Svarta vinbär och fänkål
▪️ Årets marthaglögg 2021: Lingon och nejlikor
▪️ Årets marthaglögg 2020: Havtorn och lakritsrotspulver
▪️ Årets marthaglögg 2019: Kråkbärssaft och kardemumma
▪️ Årets marthaglögg 2018: Äppelmust och chili
▪️ Årets marthaglögg 2017: Blåbär och vanilj
▪️ Årets marthaglögg 2015: Te och nejlikor
Hur får man bort svartbränd glögg ur en rostfri kastrull?
Testa med att gnugga botten en sockerbit. Ett annat alternativ är att strö soda i en fuktad kastrull och sedan gnugga med diskborste. Om inte ovanstående tips fungerar kan du testa med att strö över 1 msk maskindiskmedel (eller ½ knapp) och hälla över 2 dl vatten, koka upp. Låt stå några timmar.