Spara för en trygg framtid

Spara för en trygg framtid

Att ha sparade pengar ger dig en känsla av ekonomisk trygghet och möjlighet att planera för framtiden. Att spara pengar handlar om att budgetera inte bara för idag, utan också för morgondagen. Det är viktigt att komma ihåg att summan du sparar inte alltid behöver vara stor. Det viktiga är att sparande blir en vana och att du placerar de sparade pengarna på ett skilt konto.

Ju tidigare du börjar spara, desto lättare går det! Lägg även upp ett eller flera konkreta mål som du sparar till.

Sätt ett mål för ditt sparande

En nyckel till framgångsrikt sparande är att ha ett tydligt mål. Utan ett mål är det svårt att veta när du har uppnått det du strävar efter. Du kan till exempel spara till olika ändamål som en säkerhetsbuffert, ett körkort eller till din pension. Det är betydligt lättare att spara när du vet varför du gör det. När du har satt upp sparmål kan du bestämma den summa som du vill spara regelbundet. Du kan välja att spara en viss summa varje dag, varje vecka eller varje månad, beroende på din ekonomiska situation och målsättning.

Följ med ditt sparande

Det är också mycket motiverande att se hur ditt sparande framskrider. Kanske vill du ha ett verktyg där du listar de summor du har sparat ihop? Ha uppföljningen i din telefon, dator eller på kylskåpet och följ med hur ditt sparande framskrider. Kanske Marthaförbundets sparplan hjälper dig?

Tålamod och små steg

När det kommer till din vardagsekonomi är tålamod och små steg viktiga. Var snäll mot dig själv och utmana dig lite i taget. Oavsett din livssituation är det aldrig för sent att börja spara. För att uppnå dina ekonomiska mål är det viktigt att göra sparande till en vana. Små summor kan växa till betydande summor med tiden, och du kan till och med börja få avkastning på dina besparingar. Det finns ingen universell sparstrategi som passar alla. Alla spartips fungerar inte heller på alla – fundera på vad som kunde fungera och motivera just dig, och börja redan idag.

Sätt upp sparmål / Flytta hemifrån / Flytta hem


Säkerhetsbuffert är bra att ha

En säkerhetsbuffert är en summa pengar som du sparar för att ha/få trygghet i oväntade situationer. Den här summan är inte avsedd för att ge avkastning, utan för att vara lättillgänglig när du behöver den. Det är bäst att inte placera din säkerhetsbuffert på ditt vanliga brukskonto. I stället kan du öppna ett separat sparkonto, utan koppling till ett bankkort. Detta gör det svårare att impulsivt använda dessa pengar. En lämplig summa för din säkerhetsbuffert kan vara några månadslöner eller motsvarande dina obligatoriska utgifter under en viss tid. Vad som är viktigt är att den sparade summan känns rätt för dig och dina behov. Bestäm din målsumma och börja spara regelbundet.

Planera för långsiktiga mål och drömmar

När du börjar din ekonomiska resa som ung vuxen är det inte bara vardagsekonomin som är viktig att tänka på. Det är också en bra tid att börja planera för dina långsiktiga mål och drömmar och regelbundet sätta av en del av dina inkomster varje månad till ditt långsiktiga sparande. Det behöver inte vara en stor summa, det viktiga är att du är konsekvent. Att planera för långsiktiga mål och drömmar ger dig inte bara ekonomisk trygghet, det ger också din ekonomi en riktning och ett syfte. Oavsett om det handlar om att köpa ditt drömhus, starta ditt företag eller förbereda dig för en behaglig pension, är det aldrig för tidigt att börja spara för framtiden.

Ladda ned vår sparplan här!

Marthas sparplan / Flytta hem / Flytta hemifrån

Sparplan

  Välj placeringsform...

  enligt din livssituation. Ju högre förväntad avkastning, desto större risk.

  • Lär dig om ränta-på-ränta: Förstå att pengar du sparar idag kan växa betydligt med tiden, tack vare ränta-påränta- effekten. Ju tidigare du börjar spara, desto mer kan du dra nytta av den.
  • Utforska olika placeringar: Ta dig tid att undersöka olika investeringsalternativ, som exempelvis aktier och fonder.
  • Sätt upp tydliga mål: Vill du äga ditt eget hem, resa jorden runt eller spara till din pension? Att ha tydliga mål kommer att hjälpa dig att hålla dig motiverad.
  • Utvärdera regelbundet: Granska din sparplan nu som då, och ändra den om det behövs. Din livssituation kan förändras, och det är viktigt att din sparstrategi följer med.

  Börja spara i dag / Flytta hem / Flytta hemifrån
  Börja spara redan i dag, och dra nytta av ränta-på-ränta-effekten

  Fler artiklar på Flytta.fi

  Ekonomi

  En billigare sommar med familjen - vi tipsar om 6 gratisaktiviteter

  Ekonomi | Ekologi

  Vad betyder cirkulär ekonomi? Marthaförbundet förklarar!

  Ekonomi

  Maria Österåker: Pengakoll i telefonen är nyckeln till en bättre ekonomisk översikt

  Ekonomi | Marthaförbundet

  Dags att börja budgetera sommarens glassar och jordgubbar

  Ekonomi | En euro i taget

  Har vi tillräcklig digital ekonomisk kompetens?

  Se mera
  Se alla artiklar