Räkningar

Räkningar

När du flyttar till ditt eget hem börjar också de första räkningarna dyka upp. De vanligaste räkningarna som du kommer att stöta på när du flyttar hemifrån är hyra, el, vatten, internet och eventuellt andra abonnemang. Räkningarna kan komma som pappersfakturor eller e-fakturor. Det är också vanligt att du får fakturor via din e-post.

Hur betalar jag en räkning?

När du betalar en räkning är det viktigt att förstå vad du betalar för och ha rätt information tillgänglig. Om du använder din nätbank för att betala räkningar, se till att fylla i följande uppgifter: mottagarens namn och kontonummer, belopp och förfallodatum samt eventuellt referensnummer eller meddelande.

Autogiro:

Ett smidigt sätt att betala räkningar är genom autogiro. Med autogiro dras dina räkningar automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Det sparar tid och ser till att dina betalningar alltid sker i tid, utan att du behöver göra något manuellt.

Visste du...

att du även kan använda din mobiltelefons kamera för att scanna streckkoden på din faktura? Det gör att uppgifterna automatiskt läses in i din nätbank och sparar dig tid.

Om man inte kan betala sina lån eller räkningar?

1. Ta itu med problemet: Om du befinner dig i en situation där du har svårt att betala dina lån eller räkningar, är det viktigt att agera snabbt för att hantera problemet. Öppna dina räkningar och ta kontakt med företagen. Många gånger kan du komma överens om betalningsplaner eller alternativa lösningar om du kommunicerar med dem i förväg.

2. Gå igenom din ekonomi: Ta en närmare titt på din ekonomi. Försök att lista dina utgifter, inkomster och skulder. Skär ned på eventuella onödiga utgifter. En budget kan vara ett kraftfullt verktyg som ger dig en överblick över din ekonomi. Sträva också efter att prioritera att betala av de högsta räntesatserna först. Det kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt.

3. Be om hjälp: Om du känner att situationen är överväldigande och svår att hantera på egen hand, tveka inte att söka hjälp. Det finns stöd att få. Organisationer som Marthaförbundet, Ärligt Talat-chatten och Garantistiftelsen erbjuder kostnadsfri personlig rådgivning och kan vara en värdefull resurs när du behöver hjälp med att ta kontroll över din ekonomi.

Tips!

Kom ihåg att betala dina räkningar så fort du får en faktura, så undviker du att de hamnar längst ned i högen av papper och glöms bort.

Fler artiklar på Flytta.fi

Ekonomi

En billigare sommar med familjen - vi tipsar om 6 gratisaktiviteter

Ekonomi | Ekologi

Vad betyder cirkulär ekonomi? Marthaförbundet förklarar!

Ekonomi

Maria Österåker: Pengakoll i telefonen är nyckeln till en bättre ekonomisk översikt

Ekonomi | Marthaförbundet

Dags att börja budgetera sommarens glassar och jordgubbar

Ekonomi | En euro i taget

Har vi tillräcklig digital ekonomisk kompetens?

Se mera
Se alla artiklar