Medlemsnytt maj 2020

Medlemsnytt maj 2020

Njut av maj månad genom att följa med hur grönskan tilltar från dag till dag. Denna månad kan du plocka vilda grönsaker, delta i våra distansföreläsningar och lära dig rensa braxen.

Foto: Ungmartha/Karin Lindroos

Marthor kan träffas igen i juni – med vissa begränsningar

Samhället öppnar stegvis upp igen efter den exceptionella våren, och det betyder att marthor som inte hör till riskgrupperna kan träffas i liten skala. Ordna gärna träffar utomhus och kom ihåg att hålla kontakten även med dem som inte kan delta fysiskt. Läs mera här vad myndigheternas nya rekommendationer konkret betyder för marthaverksamheten på fältet.

Verksamhetsledarens hälsning

Annika Jansson
Annika Jansson, Marthaförbundets verksamhetsledare

Bästa Marthavänner, 
vi har levt i undantagstillstånd alltsedan mars och för ålderskategorin 70+ fortsätter myndigheternas uppmaning att stanna hemma och undvika fysiska kontakter. Många känner sig säkert ensamma och isolerade och saknar att få umgås med sina vänner och familj. Vi uppmanar därför alla marthamedlemmar att ta till luren och slå en signal till någon du tror att kanske känner sig extra ensam just nu. Planera gärna en ringkampanj inom den egna föreningen eller kretsen.

Vi har redan inlett planeringen av höstens verksamhet och kör igång med Martha på väg i Österbotten den 25 augusti. Vi anpassar verksamheten så att den går att genomföra digitalt ifall undantagsförhållandena fortsätter. Vi ser fram emot att få träffa er alla igen och att ni alla ute i Marthafinland ska få möjlighet att träffa varandra.

Ta väl hand om er!

Delta i våra distansföreläsningar  

Välkommen med på Marthaförbundets öppna föreläsningar på distans! Du kan delta i föreläsningarna oberoende av var du sitter, så länge du har nätkontakt. Marthaförbundet erbjuder i maj och juni distansföreläsningar om babymat, lev ekonomiskt och ekologiskt, svampar, kemikaliesmart daghem, vilda växter och familjens ekonomi. Föreläsningarna är avgiftsfria och öppna för alla. Se exakta tidpunkter, läs mera om de öppna föreläsningarna och anmäl dig här.

Projektet Östersjön 2.0 inleds i sommar

Är du eller någon du känner vår nya projektledare? Marthaförbundet söker projektledare för nytt Östersjöprojekt som inleds under sommaren.  Målsättningen med projektet Östersjön 2.0 är att dela kunskap och forskning om Östersjön och ge förslag på hur vi alla kan göra bättre val i vardagen, för ett renare och friskare hav. Läs mera här.  

Smarthfisken är klimatsmart, näringsrik och god

Marthaförbundet har under en längre tid arbetat med att lyfta upp outnyttjade fiskarter, smarthfisk. Varför ska vi äta outnyttjade fiskarter? Jo, för att det är både hälsosamt och klimatsmart. Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm reder ut fördelarna med smarthfisken: Därför är smarthfisk bra för både dig och miljön

Osäker på hur du rensar braxen och id? Läs vår beskrivning hur du gör steg för steg. 


Fredrika Runeberg-stipendiet

Känner du en vardagshjälte att nominera för Fredrika Runeberg-stipendiet? I utmanande och avvikande tider blir samhällsmoderliga handlingar särskilt viktiga – för hela samhället och för många enskilda personer. I år har du första gången möjlighet att föreslå en Fredrika-stipendiat, någon som gör en insats utöver det vanliga inom till exempel skola och utbildning, vård, sociala sektorn eller föreningsliv. Lämna in ditt förslag senast 25.5.2020. Läs mera här.

Fynda presenter i Marthashoppen

Passa på att beställa gåvor till sommarens jubilarer. Marthaförbundet har nu en kampanj där du kan beställa produkterna till specialpris, porto inom Finland ingår i priset. Dessa priser gäller fram till 21.5.2020:  

  • Bricka 25 euro (inklusive porto inom Finland)
  • Skärbräde 15 euro (inklusive porto inom Finland)
  • Marthas kokbok 38 euro (inklusive porto inom Finland)
  • Tack för maten 20 euro (inklusive porto inom Finland)

Produktpaket:

  • Skärbräde + Marthas kokbok 50 euro (inklusive porto inom Finland)
  • Bricka + Marthas kokbok 59 euro (inklusive porto inom Finland)
  • Skärbräde + Tack för maten 33 euro (inklusive porto inom Finland)
  • Bricka + Tack för maten 42 euro (inklusive porto inom Finland)

OBS! Beställ via denna länk för att få produkterna till kampanjpris. Kampanjen avslutas 21.5.2020. Du kan läsa mera om de enskilda produkterna i Marthashopen, men  använd denna länk för att skicka in din beställning. Via länken kan du enbart beställa de produkter som ingår i kampanjen. 

Tomater som ger en smak av sommar 

Just nu pågår tomatveckan, testa gärna något av de fräscha tomatrecepten i Marthas receptbank: 

Har du lust att odla egna tomater på balkongen, i växthuset eller utomhus? Kolla in våra tips på hur du väljer rätt tomatplanta

Save the dates... (med reservation för förändringar) 

26.7 Marthas namnsdag. 

25.8 Martha på väg i Österbotten

27.8 Östersjödagen. 

29.8 Nationella svampdagen, och den finländska naturens dag. 

Läs mer om kommande evenemang

Se alla artiklar