Medlemsnytt: Februari 2022

Medlemsnytt: Februari 2022

Bästa martha, i det här medlemsbrevet blickar vi framåt mot våren och alla efterlängtade marthaevenemang som snart ska se dagens ljus. Vi bjuder upp till gemenskap och givande diskussioner - i Nykarleby, på Busholmen och på Island! Snart får vi alla ses igen. Vi längtar efter dig!

Kom med på Marthaförbundet årsmöte 23 april

Äntligen kan vi tro på ett fysiskt årsmöte! Marthaförbundets årsmöte hålls i Nykarleby lördagen den 23 april 2022. Årsmötet genomförs som ett hybridevenemang där du kan själv välja om du deltar på plats i Nykarleby eller digitalt via Microsoft Teams. Alla deltagare är hjärtligt välkomna, oavsett hur du väljer att delta!

Info om årsmötet

 

Lämna in motioner till årsmötet

Finns det någon aktuell fråga som ni tycker Marthaförbundet borde engagera sig i? Senast 1.3.2022 kan du lämna in förslag till motioner som behandlas på Marthaförbundets årsmöte i april. Alla föreningar kan lämna in motioner via formuläret nedan! Om föreningen hör till ett distrikt så är det distriktet som lämnar in motionen.

Lämna in din motion

Nominera nya medlemmar till centralstyrelsen!

Nu är det dags att nominera nya medlemmar till Marthaförbundets centralstyrelse. Hälften av styrelsemedlemmarna avgår varje år. Mandatperioden inleds direkt efter årsmötets slut. Har du frågor om nomineringen? Vänligen kontakta Maria Nyman på e-postadressen maria.c.nyman@abo.fi. Maria är ordförande för valberedningsgruppen.

Nominera medlem här

Påminnelse: Nominera årets marthagärningar 2021

Nu är det dags igen att utse årets Lucina, årets samhällsgärning och årets eldsjäl – och vi behöver din hjälp! Skicka in ditt förslag på goda gärningar och insatser som har utförts av föreningar eller enskilda medlemmar. Sista möjligheten att nominera är måndag 28.2 kl. 23.59. Utmärkelserna delas ut i samband med Marthaförbundets årsmöte i Nykarleby lördagen den 23 april 2022. Tack för ditt bidrag!

Nominera dina favoriter


Marthaköket på Busholmen i Helsingfors

Fina förmåner för föreningar 2022

Marthaförbundet erbjuder föreningarna två unika förmåner år 2022. Ni får möjligheten att boka våra rådgivare kostnadsfritt en gång under året. Förutsättningen är att ni gör det i samarbete med en annan förening. Här tipsar vi om olika föreläsningar och workshops för era möten

Marthaköket i Helsingfors kan också bokas en gång kostnadsfritt under detta år, kontakta då hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, elisabeth@martha.fi eller tfn 050 408 9179. Mera info om köket finns här.

Häng med på Nordens Kvinnoförbunds sista sommarkonferens på Island

Välkommen på NKF:s sommarkonferens 10–12 juni 2022 i Keflavik, Island. Årets tema är Grönare steg – en ljusare framtid. Konferensen blir den sista i NKF:s 103-åriga historia. En formell upplösning av Nordens Kvinnoförbund kommer att fastställas på mötet. Närmare information och prisuppgifter finns på nordenskvinnoforbund.org. Registrering och betalning görs på www.kvenfelag.is/nkf2022 senast den 31 mars 2022.

Läs mer här

Snart börjar Marthas trädgårdsklubb med Sofia!

Är du också odlingsintresserad och vill utbyta erfarenheter och tips med andra odlingsintresserade? Då kanske Marthas trädgårdsklubb något för dig! Hushållsrådgivare och hobbyodlare Sofia Grynngärds håller i trådarna för kursen. Klubbens fokus ligger i köksträdgården och på ätbara växter. Vi möts upp digitalt under tre tillfällen med olika teman. Du har även möjlighet att vara med i en Whatsapp-grupp där vi tipsar varandra och berättar om hur våra odlingar framskrider. Dessutom har du möjlighet att delta i ett fröbyte!

Vi träffas via Teams:

Torsdagen 3.3 kl. 18.00 – 19.00
Torsdagen 21.4 kl. 18.00 – 19.00
Torsdagen 18.8 kl. 18.00 - 19.00

Anmäl dig här

Martha, kom med på Stora naturdialogdagen!

Den 9 mars ordnas ett stort antal dialoger på olika håll i Finland där finländarna får föra mångsidiga diskussioner om naturen, höra varandras åsikter, dela observationer och tillsammans bygga upp en vision för ett naturklokt Finland 2035. Inga förhandskunskaper behövs - vi vill höra din syn och många olika synvinklar!

Målet med diskussionen är att få en bättre förståelse för de mångsidiga relationerna till naturen. Varför är naturen betydelsefull för oss? Vilka åtgärder behövs för att en martha bättre kan stoppa förlusten av biologisk mångfald? Diskussionen är en del av den Stora Naturdialog-dagen som ordnas av Sitra. Ett sammandrag av dialogerna används som stöd för Sitras visionsarbete och publiceras senare på sajten Naturkloka Finland 2035. Vill du vara med och diskutera? Deltagarna bjuds på en trevlig kväll med mat och efterrätt!

Anmäl dig här

Receptbanken är påfylld med massa nytt!

Save the dates

  • Årets ekofasta infaller 2.3–16.4.2022. Temat är Skogen. 
  • Digital föreläsning: Grunderna i att placera 17.3
  • Workshop på Busholmen: Rensa och tillred smarthfiskar 24.2
  • Workshop på Busholmen: Ekostädning 7.4

Kom i kontakt med andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

MARTHAMÖTE ONLINE


Med önskan om glada vårkänslor!

    Se alla artiklar