Lär dig rensa och filea mört

Lär dig rensa och filea mört

Mörten kan marineras, grillas, stekas i pannan, läggas in eller rökas.

Så rensar och filear du mört

Mörten är mild i smaken och ett flertal gånger har människor tackat för den fina siken när de ätit gravad mört. Att filea mört är inte det lättaste eftersom huvudet lätt lossnar när man ska filea, så därför bör man lära sig att använda lämplig kraft när man filear. Om huvudet lossar går det bra att sticka in kniven från buksidan uppefter ryggraden på mitten av fisken och filea först mot stjärtfenan och sedan dra ett snitt framåt mot huvudet som inte längre finns kvar.

Om man är känslig för fiskben kan man marinera fisken på olika sätt. Testa att göra en ceviche där du marinerar fisken i citron, lime eller havtornssaft. Cevichen är en lätt maträtt som passar bra sommartid till exempel som förrätt till grillat. Den sura saften tillreder fisken, och då det är tillräckligt surt sker samma förändring av köttet sker som vid värmetillredning. Vit fisk passar bättre än fet fisk till ceviche. Om man gör ceviche på rovfisk så bör den frysas ett par dagar innan man gör cevichen.

Om man vill göra panerade fiskbiffar av mörtfiléer kan man lägga dem i kombucha över natten och följande dag panera dem i rågmjöl eller bovetemjöl och steka dem i pannan.

Mörten kan även läggas in till exempel i tomatsås eller i ättikslag – båda är goda och fina alternativ till andra inlagda fiskar.

Man kan grava mörten på samma sätt som braxen. Sura äpplen kan användas i stället för citron. Riv äpplena och lägg dem som 1 cm tjockt lager ovanpå mörtfilén. 

Råvaror som passar med mört

  • Dill, gräslök
  • Tomat, ättiksgurka, äpple
  • Lök, vitlök, rödbeta
Se alla artiklar