Fokusera på det viktiga inför julen

Fokusera på det viktiga inför julen

Visst hör det till att julstöka men det finns gränser som är bra att dra upp åtminstone för sig själv.

– Julstädning är något jag själv för länge sedan förflyttat till våren. Ta det som ett tips, säger Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson. 

– Sällan tidigare har vi väl putsat dörrhandtag, bordsytor, arbetsbänken och händerna lika ofta som det senaste året. Fortsätt med det och unna dig en riktigt bra handkräm denna jul.

Väl planerat hälften gjort gäller då vi handlar hem julmaten i år. Innan vi rustar till jul lönar det sig att ta en funderare på vad vi mäktar med. Firar vi i ett mindre sällskap än tidigare jular behöver vi antagligen mindre mängd mat i år. Var lite självisk och satsa på sådana maträtter just du gillar!

Håll huvudet kallt då du handlar mat – särskilt denna jul då vi ska hålla oss på distans från andra människor. Grundprincipen att bara handla det du beräknar att går åt gäller trots coronapandemin och vårt förändrade köpbeteende. Packa kappsäcken-metoden (stryk hälften av det du tänkte packa med) är att föredra, då minskar också risken att vi behöver slänga mycket mat som vi aldrig hann äta upp innan den blev dålig. Det här gäller främst färskvaror såsom kött, fisk, frukt och grönsaker samt mjölk- och mjölkprodukter. Bulkvaror är alltid bra att ha hemma i reservförrådet för säkerhets skull.

Förvara maten rätt så håller den längre

Sänk temperaturen i kylskåpet till +2 grader under julhelgen. Speciellt fisk håller då bättre. Dagarna innan jul är det på sin plats att ”äta ur” förråden och torka av kylen innan all extra mat kommer in.

Hur länge håller maten? Det är svårt att ge ett entydigt svar på den frågan eftersom mycket beror på hur den förvarats. 

Förvaras gravad fisk välförpackad i +2 grader håller det galant 5 dagar. Har den stått framdukad på julbordet i timmar är hållbarheten inte lång. Därför rekommenderar vi att bara duka fram den mängd som vi beräknar gå åt till en måltid och förvara resten i kylskåp tills en annan måltid.

  • Strömmingsinläggningar och sill håller en vecka.
  • Traditionell svampsallad med vispad grädde håller 2–3-dagar i kylskåp.
  • Skinka håller sig minst en vecka i kylskåp. Om skinkan står för länge i rumstemperatur förkortas hållbarheten, så sätt tillbaka den i kylskåpet så fort som möjligt när du skurit några skivor. Märker du att det blir över av skinkan, kan du skära skinkan och frysa in en bit. Djupfryst skinka håller några månader i frysen.
  • Gravad lax håller 3-4 dagar i kylskåp

Använd dina sinnen!

Tips på vad du kan göra för läckerheter på resterna kring jul

Ifall det blir mycket frukt över i fruktskålen kan du göra en enkel dessert. Gino!

Karelska piroger på risgrynsgröt

Plommonsufflé

Se alla artiklar