• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Groddar av bovete

Groddar av bovete

Ingredienser


Cirka 4 dl


1 dl
helt bovete

Till groddningen

1
rymlig glasburk
1 bit
genomsläppligt tyg
1
gummiband
Bricka eller tallrik med kant

Så gör du


  1. Spola bovetet med kokande vatten i en sil för att avlägsna ett ämne som heter fagopyrin. Blötlägg därefter bovetet i rikligt med kallt vatten över natten.
  2. Häll av vattnet från bovetegrynen och placera dem i en rymlig glasburk. Fäst en tygbit med ett gummiband kring burkhalsen och spola grynen med kallt vatten några gånger. Om du har en groddburk kan du använda den.
  3. Häll bort allt sköljvatten och placera burken upp och ner mot kanten på en bricka i rumstemperatur, så att den står snett och överflödigt vatten kan rinna ur burken.
  4. Skölj grynen cirka 3 gånger varje dag tills det bildas cirka 1 cm långa svansar på bovetegrynen. Det tar ungefär 2 dagar.
  5. Förvara därefter groddarna i kylskåp och konsumera inom 3–4 dagar.

MARTHA
TIPSAR

Använd groddarna som smörgåspålägg, i sallader, i färskgröten eller i en wok. Eller varför inte mixa ner dem i en smoothie. Det går också att rosta groddarna knapriga och servera på morgonfilen.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Maträtt
  • Sallad
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Groddar av bovete

Detta kan intressera dig

Marthaförbundets undervisning i skolor 2025

Marthaförbundets rådgivare erbjuder en rad inspirerande föreläsningar och kurser riktade till skolor. Boka till din grupp redan idag! Vissa av kurserna är kostnadsfria och för övriga tas ut ett arv...

Nyheter

Jordnötstryffel

Recept

Förbundsnytt: Oktober 2024

Hösten är här på riktigt och den kommer med tid för att ta hand om vardagen. I månadens Förbundsnytt hittar du praktiska tips om beredskap, smakrika recept från vårt nya matkulturmagasin och de sen...

Medlem

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet